Ισοπαλία στις αμφίρροπες Πολιτείες ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ

Ισοπαλία στις αμφίρροπες Πολιτείες ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ

Περίπου είκοσι πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους, ισοβαθμούν σε ποσοστά στις αμφίρροπες Πολιτείες, τις λεγόμενες «swing states». Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal, η Χάρις έχει οριακό προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων στην Αριζόνα, την Τζόρτζια και το Μίσιγκαν. Αντίθετα, ο Τραμπ προηγείται με 6 μονάδες στη Νεβάδα και με 1 μονάδα στην Πενσυλβάνια, ενώ οι δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν στη Βόρεια Καρολίνα και στο Ουισκόνσιν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 600 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε Πολιτεία, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου, με περιθώριο σφάλματος +/- 4 ποσοστιαίων μονάδων. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης συμβαδίζουν με άλλες έρευνες που δείχνουν έναν αμφίρροπο εκλογικό αγώνα και πολλά από τα θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους περιλαμβάνουν την οικονομία, το μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των γυναικών και τις δημοκρατικές αξίες.

Μια δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο από τους Reuters/Ipsos, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, δείχνει ότι οι Χάρις και Τραμπ είναι επίσης ισόπαλοι, με την Χάρις να προηγείται οριακά με 46% έναντι 43%. Οι έρευνες για τους ψηφοφόρους στις επτά αυτές Πολιτείες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς הן δεν χαρακτηρίζονται ως προπύργια για κανέναν από τους δύο μεγάλους κόμματα, και ενδέχεται να κρίνουν την τελική έκβαση των εκλογών.

«Αυτό είναι μια ισοπαλία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός δημοσκόπος Ντέιβιντ Λι, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Μάικλ Μπότσιαν. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ψηφοφόροι φαίνονται να προτιμούν τον Τραμπ σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και το μεταναστευτικό, ενώ η Χάρις θεωρείται ότι θα έχει καλύτερες επιδόσεις σε θέματα όπως η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη και η φροντίδα των ανθρώπων.

Πηγή: documentonews.gr