Ισορροπία Δύναμης και Ανθρωπιστικής Κρίσης στον Λίβανο

Ισορροπία Δύναμης και Ανθρωπιστικής Κρίσης στον Λίβανο

Ο Λίβανος υφίσταται συνεχείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει δηλώσει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως την «ολοκληρωτική νίκη». Οι βομβαρδισμοί έχουν διενεργηθεί για τέσσερις ημέρες και όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, πάνω από 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων αμάχων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, χθες οι αεροπορικοί επιδρομές οδήγησαν σε 92 θανάτους και 153 τραυματισμούς. Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μαζική εκκένωση, με πάνω από 90.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ 31.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς πολιτικές πιέσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντείνονται. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προέτρεψε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να συμφωνήσουν άμεσα για μια κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας την έκκληση που διατύπωσαν Γαλλία και ΗΠΑ, μαζί με άλλες χώρες, για 21 ημέρες ανακωχής ώστε να παρασχεθεί «ευκαιρία στη διπλωματία».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ωστόσο, αντέτεινε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την απαιτούμενη δύναμη, απορρίπτοντας και την πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Δύο ακροδεξιοί υπουργοί σταθεροποίησαν αυτή τη θέση, υποστηρίζοντας ότι η εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με τη «συντριβή» της.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον Νετανιάχου για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης αν αγνοήσει την πρόταση ανακωχής, επισημαίνοντας ότι αυτή είχε προετοιμαστεί μέσω διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επισήμανε τους κινδύνους που συνδέονται με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και πρότεινε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λίβανο θα μπορούσε να διευκολύνει και τις προοπτικές εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ αντέτεινε με επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων, εκτοξεύοντας εκατοντάδες ρουκέτες προς περιοχές του βόρειου Ισραήλ, όπως οι πόλεις Σαφέντ και Χάιφα.

Πηγή: documentonews.gr