Ισραήλ: Αυξημένες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ και προειδοποιήσεις στους Αμερικανούς πολίτες στον Λίβανο

Ισραήλ: Αυξημένες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ και προειδοποιήσεις στους Αμερικανούς πολίτες στον Λίβανο

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, επεσήμανε ότι οι επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ, που λαμβάνει υποστήριξη από το Ιράν, θα ενταθούν. Έκανε λόγο για την ανάγκη συνεχούς και έντονης δράσης σε όλες τις αρένες, αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε νέο πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό, αλλά δεν παρέσχε επιπλέον λεπτομέρειες για το συμβάν. Δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο ανέφεραν πως το πλήγμα στόχευσε έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ, της τύχης του οποίου παραμένει άγνωστη.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα,τα οποία φέρουν έναν «επικίνδυνο» barcode, προειδοποιώντας τους πολίτες ότι η σάρωσή του από κινητό τηλέφωνο μπορεί να αφαιρέσει όλες τις πληροφορίες από τις συσκευές τους. Το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ δεν διευκρίνισε αν περιέχουν άλλες πληροφορίες.

Σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο έχουν προκαλέσει τον θάνατο σημαντικών στελεχών της Χεζμπολάχ, όπως ο Ιμπραχίμ Ακίλ και ο Φουάντ Σουκρ. Στη διάρκεια του περασμένου μήνα, οι ισραηλινοί επιδρομές είχαν ως στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον στρατιωτικό διοικητή Αλί Καράκι στο νότιο Λίβανο, ο οποίος σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ είναι καλά και βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να εκμεταλλευτούν τις διαθέσιμες πτήσεις και να φύγουν άμεσα. Ο Κέρμπι σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διατηρούν επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με δηλώσεις Λιβανέζου αξιωματούχου ασφαλείας, περίπου 500 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τον Λίβανο προς τη Συρία, μετά τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα, που θεωρούνται τα πιο φονικά μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006. Οι διακινήσεις αυτές συνεχίζονται, με αυτοκίνητα να συρρέουν στα σύνορα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πηγή: documentonews.gr