Ισραήλ και Χεζμπολάχ: Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο

Ισραήλ και Χεζμπολάχ: Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο

Το Ισραήλ προχώρησε σε περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις στους νότιους τομείς του Λιβάνου, όπως ενημέρωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως στόχο να χτυπήσουν υποδομές που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αρχίσει ήδη επιθέσεις και παρατηρείται υποχώρηση από τις θέσεις του λιβανέζικου στρατού.

Στο πλαίσιο αυτών των επιθέσεων, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές κοντά στη Βηρυτό να εκκενώσουν άμεσα τις κατοικίες τους. Σε σχετική ανάρτηση, ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ προειδοποίησε ότι “ο ισραηλινός στρατός θα δράσει δυναμικά” κατά των εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από τα εν λόγω κτίρια.

Ειδικότερα, το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές στο Νταχιέ, περίπου μισή ώρα μετά την προειδοποίηση εκκένωσης. Στην περιοχή, οι ισχυρές εκρήξεις φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό, σύμφωνα με πλάνα που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν κηρύξει παραμεθόριες περιοχές ως “απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες”.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι σημαντικό βήμα, αν και υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί την τελευταία ενέργεια στον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη για χερσαία αντιπαράθεση σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αύξηση των συγκρούσεων και ζήτησε μία άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. “Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ανταγωνιζόμενος τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες από το Ισραήλ.

Πηγή: documentonews.gr