Ισραήλ και Ιράν σε Σφοδρή Σύγκρουση Εν μέσω Κρίσης στον Λίβανο

Ισραήλ και Ιράν σε Σφοδρή Σύγκρουση Εν μέσω Κρίσης στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία είχε συμβεί την 7η Οκτωβρίου 2023. Ο εκπρόσωπος του στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες να αυξήσουν την παρουσία τους λόγω του φόβου για επιθέσεις από μαχητές.

Σε διάγγελμά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι η χώρα θα προχωρήσει σε απάντηση στην επίθεση του Ιράν, που εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου δήλωσε: «Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί». Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες απειλές.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υπογράμμισε την επιτυχία των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, δηλώνοντας ότι «καταστράφηκε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου» του κινήματος. Εκτός αυτού, το Ισραήλ πραγματοποίησε χερσαίες επιθέσεις στον νότιο Λίβανο, με σκοπό να παρεμποδίσει τις στρατηγικές κινήσεις των αντιπάλων του.

Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου απευθύνθηκε και στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ζητήσει τη διακοπή αποστολής όπλων στο Ισραήλ λόγω της κατάστασης στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση αυτή, αναφέροντας ότι η ντροπή θα τους ακολουθεί ακόμη και μετά τη νίκη στον πόλεμο.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις σχεδιάζουν σοβαρή και σημαντική απάντηση στην ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, προειδοποιώντας ότι οι ενεργές επιθέσεις θα έχουν συνέπειες.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη με τον στρατό να αντιμετωπίζει επιθέσεις σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων της Γάζας, του Λιβάνου, του Ιράν και άλλων περιοχών.

Πηγή: documentonews.gr