Ισραήλ και Ιράν σε Σκηνικό Κλιμάκωσης: Πιθανά Στρατηγικά Χτυπήματα και Οι Αντίκτυποί τους στην Περιοχή

Ισραήλ και Ιράν σε Σκηνικό Κλιμάκωσης: Πιθανά Στρατηγικά Χτυπήματα και Οι Αντίκτυποί τους στην Περιοχή

Η ισραηλινή ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να απαντήσει στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, με τον Νετανιάχου να δήλωσε ότι «όποιος μας επιτίθεται, του επιτιθόμαστε». Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διαρρεύσει σε ισραηλινά μέσα πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς στόχους της ισραηλινής κυβέρνησης.

Το Ισραήλ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτεθεί σε εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή και επεξεργασία του πετρελαίου. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει ήδη αρχίσει να διαβουλεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πιθανές στρατηγικές επιθέσεις, κάτι που έχει προκαλέσει φόβο στην Τεχεράνη. Οι πολίτες της Ιρανικής πρωτεύουσας έχουν σπεύσει να προμηθευτούν καύσιμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία είχε ήδη εκτοξευθεί μετά την ιρανική επίθεση.

Καθώς το Ισραήλ αισθάνεται την ανάγκη να προστατεύσει τα συμφέροντά του, άλλο ένα θέμα που προξενεί διεθνή ανησυχία είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπου γίνεται ο εμπλουτισμός ουρανίου. Το Ισραήλ έχει από καιρό θέσει στο στόχαστρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, φοβούμενο ότι η Τεχεράνη μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ιρανικής κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα προορίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το Ισραήλ ζητά την ολοκληρωτική διακοπή του, καλώντας ακόμα και σε επιθετικές ενέργειες.

Η ανησυχία είναι επίσης εντονότερη δεδομένου ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να στοχοθετήσει στρατιωτικούς στόχους, όπως συστήματα αεράμυνας και ραντάρ του Ιράν. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλέβι, επιβεβαιώνει ότι ο στρατός είναι έτοιμος να ανταπαντήσει σε οποιαδήποτε ιρανική απείλη, υπογραμμίζοντας την ικανότητα του ισραηλινού στρατού να χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά του, το Ιράν έχει απειλήσει ότι αν το Ισραήλ προχωρήσει σε επιθέσεις κατά της πετρελαϊκής του βιομηχανίας, θα υπάρξει αντίποινα που θα στοχεύσουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: documentonews.gr