Ισραηλινές Επιθέσεις και Στρατιωτικές Εξελίξεις Στον Λίβανο

Ισραηλινές Επιθέσεις και Στρατιωτικές Εξελίξεις Στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων σε χριστιανικό χωριό του βορείου Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας. Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποίησε διαβουλεύσεις ασφαλείας στο υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να εξετάσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χεζμπολάχ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Κυριακή, καθώς και τα αντίποινα προς το Ιράν.

Το Ισραήλ δέχθηκε έμμεσα αιτήματα από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο δεν έχει την πρόθεση να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, καθώς συνεχίζει την επιχείρησή του για την αδυναμία της σιιτικής οργάνωσης, η οποία είναι υποστηριζόμενη οικονομικά από το Ιράν. Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι οι αντίποινες προς το Ιράν θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ, αγνοώντας τις πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, ανακαλύφθηκε ένα υπόγειο συγκρότημα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι Ισραηλινοί στρατιώτες νόμιζαν πως βρήκαν και εξουδετέρωσαν έναν μαχητή της Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ, ενώ τη Δευτέρα οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ για αποχώρηση. Ο συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, Ζαν-Πιερ Λακρουά, επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση, προσθέτοντας ότι ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Νετανιάχου ζήτησε την αποχώρηση της UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες, κατηγορώντας την οργάνωση ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τις θέσεις των κυανόκρανων ως «ασπίδα» για τις επιθέσεις της.

Πηγή: documentonews.gr