Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ναμπατίγια σκοτώνει θύματα και πλήττει αμάχους

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ναμπατίγια σκοτώνει θύματα και πλήττει αμάχους

Στην πόλη Ναμπατίγια, στο νότιο Λίβανο, τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής που έλαβε χώρα την Τετάρτη 16/10. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται ο δήμαρχος Αχμάντ Χαλίλ, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τον πόλεμο.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εκτόξευσε 11 επιθέσεις κατά της Ναμπατίγια και των γύρω περιοχών, οι οποίες θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ, όπως ανέφερε η επικεφαλής της περιφέρειας, Χοουάιντα Τουρκ. Από την επίθεση, τουλάχιστον 43 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ η Τουρκ έκανε λόγο για «δακτύλιο φωτιάς» στην περιοχή, θυμίζοντας ότι το εμπορικό κέντρο είχε δεχτεί πλήγμα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προηγούμενα, το Σάββατο 12/10.

Τα πλήγματα στοχοθέτησαν επίσης δύο κτίρια του δήμου και ένα ιατρικό κέντρο, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ ανέφερε ότι πλήγηκαν και ένα κτίριο με βιβλιοθήκη και ένα εμπορικό κέντρο. Η λιβανέζικη υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο ενός μέλους της που βρισκόταν στο χώρο.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι χαρακτήρισε το χτύπημα «εσκεμμένο» και δήλωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο της Ναμπατίγια είχε συνεδρίαση για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση της περιοχής. Αντίθετα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι οι επιθέσεις στόχευαν «δεκάδες τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ» στην περιφέρεια, περιλαμβάνοντας κέντρα διοίκησης και αποθήκευσης όπλων που βρίσκονταν κοντά σε μη στρατιωτικές υποδομές.

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις, η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών. Δήλωσε ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι απολύτως απαράδεκτες.

Από την αρχή της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο Λίβανο, που θεώρησε ότι είχε αρχίσει στις 23 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.356 άτομα έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκαν σε επίσημα στοιχεία.

Πηγή: documentonews.gr