Ισραηλινό Χτύπημα στη Βηρυτό Σκοτώνει 22 και Τραυματίζει Πάνω από 100 Άτομα

Ισραηλινό Χτύπημα στη Βηρυτό Σκοτώνει 22 και Τραυματίζει Πάνω από 100 Άτομα

Ένα ισραηλινό χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού είχε σοβαρές συνέπειες, με 22 νεκρούς και 117 τραυματίες. Το πλήγμα, το οποίο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, επλήγει ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη γειτονιά Μπάστα, καταστρέφοντας την πολυκατοικία και προκαλώντας ζημιές σε γειτονικές κατοικίες και αυτοκίνητα.

Η επίθεση αυτή αποτελεί τη πιο θανατηφόρα από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ πριν από ένα χρόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτίριο, που επλήγη, διέμεναν περισσότερα άτομα από το συνηθισμένο, καθώς είχαν πρόσφατα φιλοξενηθεί άτομα που είχαν εκτοπιστεί από προηγούμενους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με την ανάλυση των θραυσμάτων από τον Guardian, χρησιμοποιήθηκε αμερικανικής κατασκευής πυρομαχικό, συγκεκριμένα ένα kit καθοδήγησης γνωστό ως JDAM. Αυτά τα πυρομαχικά προσαρμόζονται σε μεγάλες βόμβες και καθοδηγούνται μέσω GPS. Οι υπολειπόμενοι θραυστοί επιβεβαιώθηκαν από ειδικούς της Human Rights Watch και από έναν πρώην τεχνικό βόμβας του αμερικανικού στρατού.

Ο στόχος της επίθεσης φέρεται να ήταν ο Βαφίκ Σάφα, ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος επέζησε. Ο Σάφα έχει διαδραματίσει ρόλο σε πολλές σημαντικές διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, όπως εκείνες που αφορούσαν την επιστροφή Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί το 2006.

Τα σωστικά συνεργεία εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για την αναζήτηση επιζώντων και τη διάσωση των θυμάτων κάτω από τα ερείπια. Η κατάσταση στο σημείο της επίθεσης ήταν δραματική, με πολλούς ανθρώπους να έχουν εγκλωβιστεί.

Πηγή: documentonews.gr