Καταδίκη των Ισραηλινών επιθέσεων κατά της UNIFIL από την ΕΕ

Καταδίκη των Ισραηλινών επιθέσεων κατά της UNIFIL από την ΕΕ

Οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) από το Ισραήλ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες είναι “απολύτως απαράδεκτες” και τόνισε την ανάγκη για άμεση καταδίκη τους. “Πρέπει να είμαστε εναντίον των ισραηλινών επιθέσεων κατά της UNIFIL. Οι στρατιώτες μας βρίσκονται εκεί, πολλοί στρατιώτες είναι εκεί”, ανέφερε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Abdallah Bouhabib, επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης, με τις επιθέσεις να συνιστούν “κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”. Ο Μπορέλ τόνισε την ανησυχία της ΕΕ ειδικά για τις επιθέσεις που προκάλεσαν τραυματισμούς σε κυανόκρανους. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι όλες οι επιθέσεις κατά των αποστολών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και απαιτεί την άμεση διακοπή αυτών των επιθέσεων.

Επιπλέον, η ΕΕ αναμένει από τις ισραηλινές αρχές να προσφέρουν εξηγήσεις και να διεξάγουν λεπτομερή έρευνα για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες έχουν επηρεάσει την σταθερότητα στον νότιο Λίβανο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ υπενθύμισε την υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων μερών να διασφαλίζουν την ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ΟΗΕ.

Χώρες της ΕΕ, με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, συμμετέχουν με χιλιάδες στρατιώτες στην αποστολή στο νότιο Λίβανο, που αριθμεί συνολικά 10.000 στρατιώτες. Οι ισραηλινές αρχές έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών από την εμπόλεμη ζώνη, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορήσει τους κυανόκρανους του ΟΗΕ ότι υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ.

Πηγή: documentonews.gr