Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών, όπως αναφέρει η Unicef σε πρόσφατη έκθεσή της. Ο αριθμός αυτός γίνεται 650 εκατομμύρια αν συμπεριληφθούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν απαιτούν σωματική επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, αν και οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι οι πιο επηρεαζόμενες ομάδες, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες έχουν επίσης υποστεί βία στην παιδική τους ηλικία. Η διευθύντρια της Unicef, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε ότι η σεξουαλική βία κατά των παιδιών είναι μια “αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση”, τονίζοντας ότι συχνά τα θύματα προέρχονται από κοντινό τους περιβάλλον και βιώνουν την κακοποίηση σε χώρους όπου θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς.
Η Unicef ανέφερε επίσης ότι η έκθεση δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν από την “Παγκόσμια Ημέρα των Κοριτσιών” και τη διεθνή υπουργική διάσκεψη τον Νοέμβριο στην Κολομβία, που θα επικεντρωθεί στον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών. Επισημαίνεται η αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων, όπως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η εκπαίδευση των παιδιών να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν τη σεξουαλική βία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, η μεγαλύτερη πίεση από σεξουαλική βία εντοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική, με 79 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να έχουν επηρεαστεί, ενώ ακολουθούν η ανατολική και η νοτιοανατολική Ασία με 75 εκατομμύρια. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική βία δεν έχει γεωγραφικά ή πολιτιστικά όρια, αν και οι περιφέρειες διαφέρουν ως προς την αναλογία θυμάτων.
Ο αντίκτυπος της σεξουαλικής βίας είναι ιδιαίτερα σοβαρός για τα θύματα, ειδικά για τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, καθώς αυτές οι εμπειρίες τους εκ expose σε κινδύνους όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, προβλήματα ψυχικής υγείας και εθισμούς. Η Ράσελ ανέφερε ότι οι κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, καθώς και οι συγκρούσεις, επιδεινώνουν τη βία κατά των κοριτσιών, καθιστώντας την κατάσταση ακόμα πιο επείγουσα.
Η Unicef αναγνωρίζει ότι το στίγμα που αντιμετωπίζουν τα θύματα, οι προκλήσεις στην εκτίμηση των στοιχείων και η περιορισμένη υποστήριξη για τη συλλογή δεδομένων καθιστούν δύσκολη την πλήρη κατανόηση του φαινομένου. “Η κλίμακα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συγκλονιστική”, δήλωσε η Unicef, ζητώντας άμεσες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: documentonews.gr