Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, το Ισραήλ φαίνεται να εφαρμόζει μια συστηματική πολιτική καταστροφής του υγειονομικού συστήματος στη Γάζα, με ενέργειες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, δήλωσε ότι το Ισραήλ φέρει ευθύνες για “ανελέητες και σκόπιμες επιθέσεις” κατά του ιατρικού προσωπικού και των υγειονομικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Η έρευνα αναφέρει ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, με τα παιδιά να είναι τα πιο ευάλωτα θύματα. Η Πιλάι τόνισε ότι η κατάσταση έχει οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος υγείας, αποφέροντας άμεσους και έμμεσους θανάτους. Αναφορές από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαιώνουν ότι πάνω από 10.000 ασθενείς δεν μπορούν να διακομιστούν ιατρικά από τη Γάζα, μετά το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα.
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, και οι ανακριτικές αρχές υπογραμμίζουν ότι έχουν συλλέξει στοιχεία από μαρτυρίες και δορυφορικές εικόνες για να αναδείξουν την κατάσταση. Αναφέρθηκε επίσης ο θάνατος ενός κοριτσιού, της Χιντ Ρατζάμπ, μαζί με τους γιατρούς που προσπαθούσαν να τη σώσουν, ως παράδειγμα των ανθρώπινων τεράστιων απωλειών.
Η Ερευνητική Επιτροπή διερευνά τη μεταχείριση τόσο των Παλαιστινίων κρατουμένων όσο και των ομήρων από τη Χαμάς, με κατηγορίες για βασανιστήρια και σεξουαλική βία να απευθύνονται και στις δύο πλευρές. Το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες και έχει καταγγείλει την έρευνα ως προκατειλημμένη, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζει την ελευθερία των ερευνητών.
Οι προσπάθειες του ΟΗΕ ενδέχεται να αποδειχτούν κρίσιμες για τις μελλοντικές νομικές ενέργειες, καθώς οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για διώξεις εγκλημάτων πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Πηγή: documentonews.gr