Καταστροφή Υγειονομικών Υποδομών και Υγεία των Γυναικών στη Γάζα: Μια Σοκαριστική Κατάσταση

Καταστροφή Υγειονομικών Υποδομών και Υγεία των Γυναικών στη Γάζα: Μια Σοκαριστική Κατάσταση

Με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να οξύνεται, η υγειονομική κατάσταση των γυναικών στην περιοχή υφίσταται σοβαρές επιδράσεις από την καταστροφή των υποδομών υγείας. Στην έκθεση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες (UN Women), με τίτλο «Συναγερμός για το φύλο: Γάζα: Ένας πόλεμος κατά της υγείας των γυναικών», καταγράφεται η δραματική επιδείνωση της υγείας τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 177.000 γυναίκες στη Γάζα βρίσκονται σε κίνδυνο για την υγεία τους, με 162.000 από αυτές να έχουν σοβαρές μη μεταδοτικές παθήσεις όπως διαβήτη, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πλέον ευάλωτες είναι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας: 30.841 γυναίκες διατρέχουν τον κίνδυνο του διαβήτη, 107.443 της υπέρτασης και 18.583 των καρδιολογικών παθήσεων, με 5.201 να έχουν καρκίνο. Ωστόσο, οι υπηρεσίες υγείας που θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια είναι σε αναστολή, αφήνοντάς τες χωρίς πρόσβαση σε θεραπεία.

Η κατάσταση καθίσταται ακόμα χειρότερη λόγω του υπερπληθυσμού στα καταφύγια και της κακής ποιότητας του νερού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να προσβάλλονται από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, διάρροια και δερματικά προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες αποτελούν τα 2/3 των κρουσμάτων γαστρεντερικών παθήσεων και ηπατίτιδας Α.

Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα είναι η προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, καθώς 155.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια. Στις συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν, σχεδόν όλες οι έγκυες ανέφεραν διατροφικά προβλήματα, με το 69% να έχει βιώσει επιπλοκές, όπως λοιμώξεις και αναιμία.

Η ψυχική υγεία επίσης έχει πληγεί, με το 75% των γυναικών να αναφέρει κατάθλιψη, το 62% αϋπνία και το 65% νευρικότητα. Η ζωή για χιλιάδες ανθρώπους στην Παλαιστίνη έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, με τις γυναίκες να είναι οι πιο σφοδρά πληγείσες.

Καθώς ο στρατός του Ισραήλ προχωρά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι ειρωνικό ότι ένα κράτος που προβάλλει την υποστήριξή του για την ισότητα των φύλων, οδηγεί τις γυναίκες σε αυτήν την καθημερινή βασανιστική κατάσταση. Πηγή: documentonews.gr