Καταστροφικές πλημμύρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προκαλούν 16 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές

Καταστροφικές πλημμύρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προκαλούν 16 νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές

Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που αιφνιδίασαν τους κατοίκους. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου απολογισμού που έκανε λόγο για 14 θύματα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λιούντεβιτ Μάριτσα επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν άλλοι δύο νεκροί.

Οι εικόνες που έρχονται από τις πληγείσες περιοχές είναι σοκαριστικές, με πολλές κατοικίες, οχήματα και κήπους να έχουν καλυφθεί από τα νερά προτού καν οι κάτοικοι προλάβουν να αντιδράσουν. Ο δήμαρχος του Κισιλιάκ, Μλάντεν Μίσουριτς-Ράμλιακ, περιέγραψε τις σκηνές ως «Αποκάλυψη», σημειώνοντας ότι ποτέ στην ιστορία του οι κάτοικοι δεν είχαν βιώσει τέτοιες πλημμύρες.

Στο χωριό Ντόνια Γιαμπλάνιτσα, που επλήγη περισσότερο, οι κάτοικοι αφηγήθηκαν ότι είχαν μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να απομακρυνθούν. Ο Εμίρ Άρφατζαν, κάτοικος της περιοχής, δήλωσε: «Πολλά κυβικά μέτρα νερού και χιλιάδες τόνοι πέτρες έπεσαν πάνω μας. Καταστράφηκαν καμιά δεκαριά σπίτια». Το χωριό είχε αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο για πολλές ώρες, έως ότου στρατιωτικά οχήματα και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας κατόρθωσαν να προσεγγίσουν την περιοχή.

Ο αντίκτυπος των πλημμυρών επηρεάζει και την περιοχή της Φόινιτσα, όπου οι αρχές αναφέρουν ακόμα περισσότερους αγνοούμενους και τραυματίες. Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

Πηγή: documentonews.gr