Καθοριστικές εκλογές και δημοψήφισμα στη Μολδαβία για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας

Καθοριστικές εκλογές και δημοψήφισμα στη Μολδαβία για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας

Στις 20 Οκτωβρίου, οι πολίτες της Μολδαβίας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δύο σημαντικές διαδικασίες: τις προεδρικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα. Η προεδρία διεκδικείται από πολλούς υποψήφιους, με την τρέχουσα πρόεδρο Μάγια Σάντου να είναι το ισχυρότερο φαβορί. Η 52χρονη ηγέτης έχει αναλάβει τη θέση της από το 2020 και προωθεί την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας της, στοχεύοντας στην ένταξη της Μολδαβίας στην Ε.Ε. έως το 2030. Εάν δεν συγκεντρωθεί πάνω από το 50% των ψήφων την πρώτη Κυριακή, θα έχουμε έναν δεύτερο γύρο εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν σε δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα θα είναι: «Υποστηρίζετε την τροποποίηση του Συντάγματος, ενόψει της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε «ναι» ή «όχι».

Η Μολδαβία, με πληθυσμό κάτω από 3 εκατομμύρια, γειτονεύει με τη Ρουμανία και την Ουκρανία και έχει πλειοψηφία ρουμανόφωνων πολιτών, ενώ παράλληλα υπάρχει και μια μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα. Η θετική ψήφος για την πρόταση του δημοψηφίσματος αναμένεται να εντείνει τις τεταμένες σχέσεις με την Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή που κυβερνάται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για αναταραχές πριν από το δημοψήφισμα, καθώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη διαδικασία. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., επισήμανε την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας. Επιπλέον, αναφορές της αστυνομίας υποδεικνύουν ότι μια ομάδα συνδεόμενη με τον φυγά επιχειρηματία Ιλάν Σορ, που έχει σχέση με το Κρεμλίνο, έχει προσπαθήσει να οργανώσει ταραχές κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Σορ, που έχει υποστεί αμερικανικές κυρώσεις, αρνείται τις κατηγορίες.

Από τον Ιούνιο, οι αρχές έχουν διαπιστώσει τακτικές μεταφορές Μολδαβών στη Ρωσία για εκπαίδευση σχετικά με τις ταραχές και οι αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις σχετιζόμενες με τέτοιες δραστηριότητες. Οι αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν τις διασυνδέσεις που προκύπτουν από την έρευνα, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πηγή: documentonews.gr