Κίνδυνοι και Αντιφάσεις στο Κλίμα του Λιβάνου Μετά τη Δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Κίνδυνοι και Αντιφάσεις στο Κλίμα του Λιβάνου Μετά τη Δολοφονία του Χασάν Νασράλα

Το κλίμα στον Λίβανο είναι τεταμένο και ανήσυχο, καθώς οι πολίτες αναμένουν την αντίδραση της Χεζμπολάχ στη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, από τον Ισραήλ. Ο Νασράλα υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στη χώρα, επικεφαλής μιας οργάνωσης που συχνά περιγράφεται ως κράτος εν κράτει. Παρά την στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών που χαρακτηρίζουν τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση, στον Λίβανο είναι ταυτόχρονα πολιτικό κόμμα και κοινωνική οργάνωση, με σημαντική υποστήριξη από τον λαό, καθώς υπήρξε κεντρικός πυλώνας στην πάλη για την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Najib Mikati έχει δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, με τον κίνδυνο χερσαίας εισβολής από το Ισραήλ να είναι προ των πυλών. Εξάλλου, η Χεζμπολάχ είναι αποδυναμωμένη, αλλά παραμένει μια ισχυρή δύναμη, διαθέτοντας χιλιάδες μαχητές και εκατοντάδες χιλιάδες ρουκέτες, κάποια από τις οποίες είναι ικανές να πλήξουν περιοχές του Ισραήλ.

Παράλληλα, παραμένουν ανησυχίες ότι η τρέχουσα σύγκρουση μπορεί να επεκταθεί και να εμπλέξει άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, όπως οι Χούτι στην Υεμένη και οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία. Στο μεταξύ, τα νοσοκομεία και τα καταφύγια σε όλο τον Λίβανο αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις μετά από δύο εβδομάδες έντονων ισραηλινών επιθέσεων, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων και έχουν εκτοπίσει πολλές χιλιάδες ακόμη.

Πηγή: documentonews.gr