Κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση Ιράν – Ισραήλ

Κίνδυνος γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση Ιράν – Ισραήλ

Στο χείλος μιας γενικευμένης ανάφλεξης βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με τις πρόσφατες εξελίξεις να προκαλούν ανησυχία για την ειρηνική σταθερότητα της περιοχής. Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό, στοχεύοντας σε κέντρο άμεσης βοήθειας που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων. Αυτοί οι βομβαρδισμοί συμπληρώνουν ένα κύμα επιθέσεων, καθώς η Τεχεράνη εξαπέλυσε σχεδόν 140 επιθετικές ρουκέτες προς το Ισραήλ, οι οποίες, όμως, αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, προειδοποίησε για «βαρύ τίμημα» και για μια ενδεχόμενη «σφοδρή απάντηση» στα ιρανικά πλήγματα, εστιάζοντας σε πιθανές στρατηγικές στοχοθεσίες στο Ιράν, όπως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ιρανική ηγεσία αντέτεινε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις για «ισχυρότερη απάντηση» σε τυχόν αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ.

Επιπλέον, το Ισραήλ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο στοχευμένων επιθέσεων σε στρατηγικές υποδομές του Ιράν, προσπαθώντας να αποτρέψει μία περαιτέρω κλιμάκωση. Οι αναφορές σχετικά με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχουν ήδη δημιουργήσει πανικό στην Τεχεράνη, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να προμηθευτούν καύσιμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του προεδρικού εκπροσώπου, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε σφοδρές στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, προτρέποντας για σχετικά περιορισμένα μέτρα. Παράλληλα, η Χαμάς, που συντονίζεται με το Ιράν, κατηγορήθηκε για την αποτυχία κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή Γάζας.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, κάλεσε και αυτός με τη σειρά του για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, επισημαίνοντας τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκαλέσει η σύγκρουση, με περίπου 1,2 εκατομμύριο εκτοπισμένα άτομα από τις πρόσφατες επιθέσεις.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, με τα κρατικά όργανα και οι διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων, φοβούμενοι ότι ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά πιθανός.

Πηγή: documentonews.gr