Κλιμάκωση Εχθροπραξιών στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας και Ανθρωπιστική Κρίση στην Τζαμπάλια

Κλιμάκωση Εχθροπραξιών στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας και Ανθρωπιστική Κρίση στην Τζαμπάλια

Ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην Τζαμπάλια, όπου εκτοπίσεις και επιθέσεις αυξάνονται συνεχώς. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και υγειονομικών, οι ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν ανατινάξεις σπιτιών και περικύκλωσαν σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων. Οι κατοίκοι ανέφεραν ότι οι άνδρες κλήθηκαν να μείνουν στην περιοχή, ενώ οι γυναίκες εκδιώχθηκαν από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Συγκεκριμένα, υγειονομικοί από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο είπαν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο σε σχολείο, όπου συνέλαβαν άνδρες πριν πυρπολήσουν το κτίριο. Η φωτιά μάλιστα προκάλεσε διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείο, καθώς έφτασε στις γεννήτριες του. Επιπλέον, οι υγειονομικοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι απέρριψαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού να εγκαταλείψουν τα τρία νοσοκομεία της περιοχής, προκειμένου να μην αφήσουν τους ασθενείς χωρίς φροντίδα.

Παλαιστινιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια και άλλοι οκτώ σε διαφορετικά σημεία της Γάζας εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων. Παρά τις αυξημένες επιθέσεις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές και σήραγγες, χωρίς να σχολιάσουν την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους καταυλισμούς.

Αξιοσημείωτο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί, καθώς σύμφωνα με το Ισραήλ, περισσότερα από 1,9 εκατομμύριο άτομα έχουν μείνει άστεγοι από την αρχή των επιχειρήσεων. Οι ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία εξαντλούνται γρήγορα, με την προϊσταμένη νοσηλευτών στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο να προειδοποιεί για σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία και εθνοκάθαρση στο βόρειο τμήμα της Γάζας, επιμένοντας ότι οι επιθέσεις στοχεύουν στο να αναγκάσουν τους πολίτες να εκτοπιστούν. Οι μαχητές της Χαμάς δήλωσαν ότι αντεπίθεσαν με αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινοί δυνάμεις στην περιοχή.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική και οι συνέπειες της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ είναι φρικτές για τον πληθυσμό. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να ζητούν πρόσβαση σε περιοχές που πλήττονται σφοδρά, προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες και τους εκτοπισμένους.

Πηγή: documentonews.gr