Κλιμάκωση Εντάσεων Στην Κορεατική Χερσόνησο Μετά Από Αντισυμβατικές Ενέργειες

Κλιμάκωση Εντάσεων Στην Κορεατική Χερσόνησο Μετά Από Αντισυμβατικές Ενέργειες

Κλιμάκωση της έντασης παρατηρείται στην κορεατική χερσόνησο, με τη Βόρεια Κορέα να ανατινάζει τμήματα διακορεατικών οδών και σιδηροδρομικών γραμμών από την πλευρά της, γεγονός που προκάλεσε προειδοποιητικά πυρά από τον νοτιοκορεατικό στρατό. Η Σεούλ αντέτεινε ότι καταδικάζει έντονα αυτή την ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε «πολύ αντικανονική».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η ισχυρή αδελφή του βόρειου κορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιο Γιόνγκ, υποστήριξε ότι υπάρχουν «καθαροί αποδείξεις» για την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας σε αναγνωρίσεις μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Πιονγκγιάνγκ. Οι Βορειοκορεάτες απείλησαν ότι θα θεωρήσουν οποιαδήποτε νέα κατασκοπεία ως «κήρυξη πολέμου».

Πρόσφατες δηλώσεις από την ηγεσία της Βόρειας Κορέας δείχνουν την πρόθεσή της να κλείσει οριστικά τις διακορεατικές οδούς και σιδηροδρομικές γραμμές, υπογραμμίζοντας τη στροφή της προς την οχύρωση των περιοχών της και μια νέα στρατηγική συνεργασίας δύο κρατών, καταργώντας τις προοπτικές ενοποίησης που είχαν τεθεί νωρίτερα.

Επιπλέον, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει εκφράσει ανησυχίες για υπερπτήσεις μη επανδρωμένων οχημάτων, τα οποία φέρονται να διαδίδουν προπαγανδιστικά φυλλάδια γεμάτα με «εμπρηστικές φήμες και βλακείες». Οι φήμες αυτές αφορούν σε οργανώσεις στη Νότια Κορέα που στέλνουν προπαγανδιστικά μηνύματα με μπαλόνια και drones.

Τα γεγονότα αυτά συνδυάζονται με την ιστορική αναταραχή στην περιοχή, καθώς στα τέλη του 2022, πέντε βορειοκορεατικά drones είχαν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, προκαλώντας σοβαρές αναταραχές στην αεροπορική κυκλοφορία. Στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Σεούλ περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συστημάτων λέιζερ ικανών να καταστρέφουν drones εν πτήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής Τσέονγκ Σέονγκ-τσανγκ από το Ινστιτούτο Sejong, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχωρήσει σε σοβαρές προκλήσεις κατά μήκος των συνόρων εφόσον συνεχιστούν οι παραβιάσεις, γεγονός που υποδηλώνει τη δυνατότητα μιας ακόμη κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr