Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή με επιθέσεις Χεζμπολάχ και ισραηλινές αντεπίθεσεις

Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή με επιθέσεις Χεζμπολάχ και ισραηλινές αντεπίθεσεις

Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε βολές πυραύλων κατά της βάσης Γκλιλότ, η οποία ανήκει στη μονάδα 8200 της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που βρίσκεται στα προάστια του Τελ Αβίβ. Παράλληλα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες και εναντίον ναυτικής βάσης κοντά στη Χάιφα. Στην ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η «ναυτική βάση του Στέλα Μάρις, βορειοδυτικά της Χάιφα», ήταν ο στόχος των επιθέσεών της.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι επιτέθηκε σε 300 στόχους που σχετίζονται με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέσα σε 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, στη νότια Βηρυτό. Υπήρξαν επίσης αναφορές για έξι θανάτους στην περιοχή της Μπααλμπέκ, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι στοχοποίησε καταφύγια της Χεζμπολάχ που περιείχαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η κατάσταση αναμένεται να εξελιχθεί, καθώς ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά σήμερα νέα περιοδεία στην Εγγύς Ανατολή, με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας και τον περιορισμό της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή. Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί και την Ιορδανία, όπου θα συζητήσει τη βοήθεια προς τους κατοίκους της Γάζας.

Σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 1.489 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ έχουν υπάρξει 700.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι. Το Ισραήλ επιδιώκει να εξουδετερώσει το σιιτικό κίνημα κοντά στα σύνορα, προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή περίπου 60.000 προσφύγων που εκτοπίστηκαν λόγω των συνεχών επιθέσεων.

Πηγή: documentonews.gr