Κλιμάκωση των Ενοπλων Συγκρούσεων στο Λίβανο με Ισραηλινές Επιθέσεις στη Βηρυτό

Κλιμάκωση των Ενοπλων Συγκρούσεων στο Λίβανο με Ισραηλινές Επιθέσεις στη Βηρυτό

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε αεροπορικό πλήγμα στην καρδιά της Βηρυτού, σύμφωνα με πηγές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που οι επιθέσεις στοχεύουν σε αυτήν την κυρίως σουνιτική περιοχή της λιβανικής πρωτεύουσας από την 8η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολά. Οι βομβαρδισμοί είχαν προηγουμένως εστιάσει σε νότιες συνοικίες και προάστια της Βηρυτού, που ήταν οχυρά της Χεζμπολά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα ισραηλινών drones εναντίον διαμερίσματος που ανήκε στην οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών επιθέσεων από την έναρξη των συγκρούσεων. Αν και είναι σουνιτική οργάνωση, έχει συμμαχήσει με τη Χεζμπολά και συμμετέχει στις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, υποστηρίζοντας τη Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την αρχή της νέας κλιμάκωσης των επιθέσεών του στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει πλήξει δεκάδες θέσεις της Χεζμπολά σε διάφορα σημεία του Λιβάνου, με τουλάχιστον 105 θανάτους να καταγράφονται από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς. Η επιχείρηση, την οποία το Ισραήλ βάφτισε «Νέα Τάξη», διακήρυξε ότι έχει στο στόχαστρο και την επιστροφή εκτοπισμένων Ισραηλινών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη, με τις εντάσεις να εντείνονται και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί για την ανάγκη αποφυγής ενός γενικευμένου πολέμου. Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Παρά την πίεση που ασκείται στη Χεζμπολά, η οργάνωση αντέτεινε ότι συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. Ο θάνατος του ηγέτη της Χεζμπολά, Χασάν Νασράλα, αποτελεί σημαντική εξέλιξη, με το Ισραήλ και τους συμμάχους του να το θεωρούν νίκη απέναντι στο Ιράν και τους συμμάχους του.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο επιδεινώνεται, με τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι να δηλώνει ότι οι εκτοπισμένοι κατοίκοι μπορεί να φθάσουν το ένα εκατομμύριο. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει κατεπείγουσα επιχείρηση για την παροχή βοήθειας σε πολίτες του Λιβάνου.

Πηγή: documentonews.gr