Κλιμάκωση των Επιθέσεων Ισραήλ κατά Γάζας και Λιβάνου με Δραματικές Επιπτώσεις στους Πολίτες

Κλιμάκωση των Επιθέσεων Ισραήλ κατά Γάζας και Λιβάνου με Δραματικές Επιπτώσεις στους Πολίτες

Το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και τον Λίβανο, με στόχο κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού. Δεκάδες εκρήξεις ακούστηκαν στη Βηρυτό και σε περιοχές της Σιδώνας, ενώ οι επιθέσεις εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη ένταση. Οι επιθέσεις αυτές, που φαίνεται να συμβαδίζουν με τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού, έχουν προκαλέσει φόβους για μια νέα Γάζα στον Λίβανο. Ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Ζιάντ Μακάρι, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της 19ης συνόδου της Γαλλοφωνίας, καταδικάζοντας τη διοίκηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον ηγέτη της Χαμάς, ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός. Και δολοφόνησε τον Χασάν Νασράλα ενώ διαπραγματευόταν κατάπαυση του πυρός. Ήξερε τι θα γινόταν», σημείωσε ο Μακάρι, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει μετρήσει 2.000 θύματα και 1.200.000 εκτοπισμένους μέσα σε μια εβδομάδα. Επιπλέον, στην περιοχή της Μπεκάας, του Όρους Λιβάνου και του νότου, οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να δημιουργούν καταστροφές, όπως ανέφερε και το Αλ Τζαζίρα.

Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες γύρω από τη Χεζμπολά είναι περιορισμένες, μετά από την επίθεση του Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα η πιθανότερη διάδοχος του Χασάν Νασράλα να θεωρείται κι αυτός νεκρός. Ο Λίβανος προσβλέπει σε διπλωματικές λύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ να αναφέρει ότι η Χεζμπολά είχε δεχθεί πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ωστόσο οι εξελίξεις άλλαξαν δραματικά με τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Μακάρι δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και κατήγγειλε την «εγκληματική συμπεριφορά» των ΗΠΑ, οι οποίες, ενώ πιέζουν για κατάπαυση του πυρός, επιβεβαίωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ. Η κατάσταση στην περιοχή είναι κρίσιμη, με την αναταραχή να έχει για άλλη μια φορά προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών στις εμπόλεμες ζώνες.

Πηγή: documentonews.gr