Κρίση στη Μέση Ανατολή και αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τις συγκρούσεις

Κρίση στη Μέση Ανατολή και αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τις συγκρούσεις

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επισήμανε την Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ ότι ουδείς, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, φαίνεται ικανός να παρεμποδίσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στις στρατιωτικές του επιθέσεις εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Ο Μπορέλ τόνισε την ανάγκη για διπλωματική πίεση προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στην ευθύνη της ΕΕ για την ισραηλινή στρατηγική στην περιοχή, ούτε στην ενίσχυση της ισραηλινής στρατιωτικής μηχανής από δυτικές χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πληγεί αν η χώρα του δεχθεί επίθεση, ενώ ανέφερε ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη νίκης.

Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να εξαπολύουν επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού, προκαλώντας διεθνή ανησυχία. Ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι ο Λίβανος είναι «στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου» και εκτίμησε ότι μας περιμένει ένας μακρύς πόλεμος.

Ο Μπορέλ τόνισε τη σημασία της διεθνούς κινητοποίησης, υποδηλώνοντας ότι η στήριξη των ΗΠΑ από μόνη της δεν είναι επαρκής. Όπως ανέφερε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να μεσολαβήσουν, αλλά δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν μια διαρκή λύση στην περιοχή.

Πηγή: documentonews.gr