Κυκλώνας Όσκαρ Θέτει σε Κίνδυνο την Κούβα σε Παγκόσμια Κρίση Ηλεκτροδότησης

Κυκλώνας Όσκαρ Θέτει σε Κίνδυνο την Κούβα σε Παγκόσμια Κρίση Ηλεκτροδότησης

Ένας κυκλώνας ονόματι Όσκαρ έχει φτάσει κοντά στο νησί της Κούβας, με ανέμους που φτάνουν τα 139 χλμ/ώρα και αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις. Οι αρχές του ανατολικού τμήματος του νησιού καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την προστασία του πληθυσμού και των οικονομικών πόρων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε μήνυμα του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC), ο κυκλώνας πρόκειται να πλήξει την ανατολική Κούβα εντός της ημέρας.

Η Κούβα υποφέρει από τη χειρότερη κρίση της σε 30 χρόνια. Η άφιξη αυτού του κυκλώνα, σε συνδυασμό με μια γιγαντιαία βλάβη στην ηλεκτροδότηση που έχει διαρκέσει από την Παρασκευή, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τους περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους του νησιού. Οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων καθώς και ο υψηλός πληθωρισμός επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στο μεταξύ, η κουβανική προεδρία ανακοίνωσε ότι 16% των καταναλωτών έχουν ήδη ηλεκτρικό ρεύμα και ότι παράγονται περίπου 500 μεγαβάτ. Εντούτοις, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είχε φτάσει τα 3.300 μεγαβάτ την Πέμπτη, πριν τη γενική διακοπή, που προήλθε από την ανέργεια του κύριου θερμοηλεκτρικού σταθμού του νησιού, που βρίσκεται στο Ματάνσας (δυτική Κούβα).

Πηγή: documentonews.gr