Λεκτική Επίθεση κατά του Βασιλιά Καρόλου από Αυστραλή Γερουσιάστρια για τα Δικαιώματα των Ιθαγενών

Λεκτική Επίθεση κατά του Βασιλιά Καρόλου από Αυστραλή Γερουσιάστρια για τα Δικαιώματα των Ιθαγενών

Δριμεία λεκτική επίθεση κατά του βασιλιά Καρόλου εξαπέλυσε η 51χρονη γερουσιαστής Λίντια Θορπ στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο στις 21/10, ενώ εκείνος ολοκλήρωνε την ομιλία του. Η Θορπ τόνισε την ανάγκη για σύναψη συνθήκης και κατηγόρησε το Στέμμα και τον βασιλιά για κλοπή των εδαφών των Αβοριγίνων. «Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας», ανέφερε, επισημαίνοντας τις φρικαλεότητες και την καταστροφή που υπέστη ο αυτόχθων λαός.

Η γερουσιαστής, η οποία είναι γνωστή για την ενεργή συμμετοχή της σε διαμαρτυρίες υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών, δήλωσε ότι «εμείς είμαστε οι πραγματικοί κυρίαρχοι σε αυτή τη χώρα» και αντέτεινε ότι ο βασιλιάς δεν μπορεί να είναι ο βασιλιάς της Αυστραλίας. Υπογράμμισε ότι επιθυμεί να επιστραφούν τα οστά και τα κρανία των προγόνων της, τα οποία κατασχέθηκαν, ζητώντας τον βασιλιά να συμμετάσχει σε συζητήσεις για μια πιθανή συνθήκη.

Η Θορπ έχει μακρά ιστορία ως ακτιβίστρια, έχοντας υπηρετήσει σαν πρόεδρος της επιτροπής των Αβοριγίνων στην Βικτώρια και προωθώντας τη διαδικασία αναγνώρισης της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Έχει επίσης υποστηρίξει τη διαδικασία αποζημιώσεων και έχει διεξάγει εκστρατείες σχετικά με τη νομιμότητα των αυστραλιανών πολιτικών θεσμών, τους οποίους θεωρεί αποτέλεσμα αποικιοκρατικών πρακτικών.

Πηγή: documentonews.gr