Λίντια Θόρπ: Η Γερουσιαστής που απαιτεί δικαιοσύνη για τους Αβορίγινες

Λίντια Θόρπ: Η Γερουσιαστής που απαιτεί δικαιοσύνη για τους Αβορίγινες

Πρόσωπο της εβδομάδας είναι η Λίντια Θόρπ, που προκάλεσε αναστάτωση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βασιλιά Κάρολου στην Αυστραλία, ζητώντας δικαιοσύνη για τους Αβορίγινες. Αν και δέχτηκε πιέσεις από συντηρητικούς να παραιτηθεί έπειτα από αυτή την παρέμβαση, η Θόρπ απάντησε: «Δεν αναζητώ την επανεκλογή μου, αλλά δικαιοσύνη για τους ανθρώπους μου». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ότι θα παραμείνει στη θέση της για άλλα τρία χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη να συνηθίσουν οι αντίπαλοί της «την αλήθεια».

Η γερουσιαστής αντιμετωπίστηκε με κριτική από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντούτον, ο οποίος δήλωσε ότι η παρέμβαση της ήταν μια αυτοπροβολή και δεν προάγει κανέναν σκοπό που να ενδιαφέρει τους υπόλοιπους. Υποστήριξε ότι η αντίδρασή της ήταν προβλέψιμη και δεν πρέπει να της δίνεται σημασία. Σε απάντηση, η Θόρπ σημείωσε ότι ο Ντούτον αποφεύγει τον διάλογο και προτιμά να απομακρύνεται όταν την βλέπει στο κοινοβούλιο.

Η Θόρπ υπερασπίστηκε τη στάση της, λέγοντας πως η προσέγγισή της στο θέμα της δικαιοσύνης μπορεί να αναστατώσει κάποιους, αλλά είναι αναγκαία για να ακουστεί το μήνυμά της, καθώς πολλές φωνές παραμένουν περιθωριοποιημένες. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η οικογένεια του Κάρολου και η μοναρχία είναι υπεύθυνες για τα δεινά των Αβορίγινων, προσθέτοντας ότι η σιωπή είναι συνένοχη.

Ορισμένοι συνάδελφοί της στο κοινοβούλιο καταψήφισαν την απόπειρα μομφής εναντίον της. Η Θόρπ παραμένει αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Αβορίγινων και να φέρει στο προσκήνιο τις αδικίες που έχουν υποστεί.

Πηγή: documentonews.gr