Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση και γεωπολιτικές προκλήσεις

Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση και γεωπολιτικές προκλήσεις

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα είναι δραματικές, με τους πρόσφυγες να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας ή της φυγής, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς. Στο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, οι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στο προαύλιο ενός νοσοκομείου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, με την ανθρωπιστική κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου.

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις στην περιοχή, οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στη στήριξή τους προς το Ισραήλ και φέρονται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα. Οι συνέπειες των πολέμων αυτών αρχίζουν να προκαλούν ανησυχίες στην αμερικανική κοινή γνώμη, καθώς η Κυβέρνηση Μπάιντεν βλέπει το κόστος να αυξάνεται ραγδαία.

Η κατάσταση στον Λίβανο είναι εξίσου δύσκολη. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί για την πιθανότητα νέας γενοκτονίας στον Λίβανο, τη στιγμή που οι κοινωνικές εντάσεις στη χώρα κλιμακώνονται. Η Χεζμπολάχ, παρά τις επιθέσεις της Ισραηλινής πλευράς, εξακολουθεί να λειτουργεί ως ισχυρή πολιτική και στρατιωτική διαδικασία, γεγονός που προκαλεί φόβους για αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου.

Στη Γάζα, οι συνθήκες υγειονομικής κρίσης είναι επίσης δραματικές, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από μολυσμένο νερό και έλλειψη βασικών υπηρεσιών. Ο επικεφαλής της UNRWA έχει δηλώσει ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια «αβίωτη έρημο». Οι βομβαρδισμοί έχουν αφήσει τους κατοίκους να αναπνέουν τοξικό αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, το Ισραήλ προχωρά σε στρατηγικές επιθέσεις κατά των ηγετών της Χαμάς, με την πρόσφατη εξουδετέρωση του Γιαχία Σινουάρ. Η υποστήριξή του από την Χαμάς δίνει τη θέση σε προβληματισμούς σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης και το πώς η απουσία της ηγεσίας της θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Πηγή: documentonews.gr