Μακρόν: Κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός και αναστολή των προμηθειών όπλων προς το Ισραήλ

Μακρόν: Κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός και αναστολή των προμηθειών όπλων προς το Ισραήλ

Ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε να σταματήσουν οι παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιείται στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η δήλωση του Γάλλου προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, όπου τόνισε: «Νομίζω πως σήμερα, η προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε πολιτική λύση, να σταματήσουμε τις παραδόσεις όπλων για να διεξάγονται μάχες στη Γάζα». Ακολουθώντας αυτές τις δηλώσεις, το Ελιζέ εξέδωσε δελτίο Τύπου για να διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία παραμένει «φίλη του Ισραήλ».

Η εν λόγω διπλωματική διαμάχη συνέπεσε με την επέτειο της επίθεσης του Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο Μακρόν, αναφερόμενος στην προμήθεια όπλων, δήλωσε: «Αυτοί που παραδίδουν δεν μπορούν καθημερινά να καλούν για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίζουν να τα προμηθεύουν». Η αναφορά του αυτή εξέπληξε, καθώς σχετιζόταν και με τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απάντηση του Νετανιάχου ήταν οξεία, χαρακτηρίζοντας ντροπιαστική τη στάση του Μακρόν και άλλων δυτικών ηγετών που ζητούν την επιβολή εμπάργκο όπλων. «Καθώς το Ισραήλ μάχεται εναντίον των δυνάμεων της βαρβαρότητας υπό την ηγεσία του Ιράν, όλες οι πολιτισμένες χώρες θα έπρεπε να στέκονται σθεναρά πλάι στο Ισραήλ», υποστήριξε.

Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι τεταμένη, καθώς οι δυνάμεις του στρατού έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για την επέτειο της επίθεσης του Χαμάς συνοδεύονται από ανησυχία για πιθανές νέες επιθέσεις. Ο απολογισμός από την έφοδο της Χαμάς έχει φτάσει τους 1.205 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 41.825 θανάτους.

Ο Μακρόν επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, αλλά καταδίκασε τις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται με την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ από το Ιράν.

Πηγή: documentonews.gr