Μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού στον Λίβανο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων

Μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού στον Λίβανο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων

Σύμφωνα με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πιθανώς εκτοπιστεί από τις εστίες τους εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αντιστοιχεί στο ένα έκτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας, υποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία του Λιβάνου.

Οι βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 700 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 120.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί. Πολλοί από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο στη Βηρυτό, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι επισφαλείς.

Η Χεζμπολάχ, στηρίζοντας την παλαιστινιακή Χαμάς, έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ωστόσο, παρόλο που η Χεζμπολάχ δεν έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο, οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί, εστιάζοντας στα προπύργια της οργάνωσης στο νότιο και ανατολικό Λίβανο καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μικάτι τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από τη διπλωματία, προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ και τις επιθέσεις από το Ισραήλ. Υπογράμμισε επίσης τους φόβους που εκφράζονται από πολλούς σχετικά με την αρμονία μεταξύ των κοινοτήτων του Λιβάνου, όπως οι σουνίτες, οι χριστιανοί, οι σιίτες και οι δρούζοι.

Πηγή: documentonews.gr