Μείωση της προστασίας του λύκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη πίεση των κτηνοτρόφων

Μείωση της προστασίας του λύκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη πίεση των κτηνοτρόφων

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα την έγκρισή τους για τη μείωση της προστασίας του λύκου, ανταποκρινόμενοι στις προτάσεις των κτηνοτρόφων, ενώ προκάλεσαν αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η προτεινόμενη αλλαγή στο καθεστώς προστασίας πρέπει τώρα να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης, πριν από τυχόν τροποποιήσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι εν λόγω αλλαγές θα υποβαθμίσουν τους λύκους από «αυστηρά προστατευόμενους» σε «προστατευόμενους» βάσει μιας διεθνούς συμφωνίας για την άγρια φύση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε αρχικά υποβάλει το σχέδιο, εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκρισή του από την πλειοψηφία των κρατών μελών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Οι γκρίζοι λύκοι, που σχεδόν εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη πριν από έναν αιώνα, έχουν γνωρίσει αναγέννηση τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας αντιδράσεις από τους αγρότες λόγω των επιθέσεών τους στα ζώα τους.

«Η προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας είναι απαραίτητη για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που δημιουργεί η αύξηση του πληθυσμού των λύκων, διατηρώντας ταυτόχρονα τους στόχους διατήρησης του είδους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Adalbert Jahnz. Το 2023, οι γκρίζοι λύκοι αναπαράγονταν σε 23 χώρες της Ε.Ε. με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 20.300 ατόμων, γεγονός που τους φέρνει σε πιο συχνή επαφή με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Επιτροπής, είχε αναφέρει πέρυσι ότι η αυξητική συγκέντρωση αγελών λύκων συνιστά πραγματικό κίνδυνο, ιδίως για τα ζώα. Μάλιστα, ο προσωπικός της λόγος ενισχύεται από μια τραυματική εμπειρία που βίωσε, όταν ένας λύκος επιτέθηκε στο αγαπημένο της πόνι, φέρνοντας το θέμα πιο κοντά σε προσωπικές αφορμές.

Η πρόταση της Επιτροπής, εφόσον εγκριθεί, θα επιτρέπει την επανέναρξη του κυνηγιού τους υπό αυστηρούς κανονισμούς, παρά τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζουν την κίνηση πρόωρη και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.

Τα κίνητρα της πρότασης αναπεικνύονται στις διαμαρτυρίες που εκφράζουν πολλοί αγρότες στις Βρυξέλλες και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, καθώς η συζήτηση σχετικά με το νέο νομοθετικό καθεστώς για τους λύκους είναι σε κρίσιμη καμπή. Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ε.Ε. αναμένονται να δώσουν την τελική έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν στην τροποποίηση της Σύμβασης της Βέρνης.

Πηγή: documentonews.gr