Μείωση του Γαλλικού Δημόσιου Χρέους ως Κύριος Στόχος της Κυβέρνησης Μπαρνιέ

Μείωση του Γαλλικού Δημόσιου Χρέους ως Κύριος Στόχος της Κυβέρνησης Μπαρνιέ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του στην Εθνοσυνέλευση, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο χαρακτήρισε «κολοσσιαίο». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στόχος είναι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 5% του ΑΕΠ έως το 2025. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, υποσχέθηκε εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών, ενώ επισήμανε την ανάγκη να συμβάλουν επιπρόσθετα οι πιο εύποροι πολίτες.

Αναφορικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι αυτές με σημαντικά κέρδη θα πρέπει να συμμετάσχουν στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά τους. Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, διατηρώντας ωστόσο τη σημαντικότητα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Σχετικά με θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός ανέθεσε προτεραιότητα στη λήψη επιπλέον μέτρων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ειδικά ανάμεσα στους ανήλικους. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τους ελέγχους στα σύνορα της στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε πολιτικά ζητήματα, ο Γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη θέσπισης απλής αναλογικής, αναδεικνύοντας τη διχασμένη κατάσταση της Εθνοσυνέλευσης μετά τις τελευταίες εκλογές. Τόνισε τη σημασία ανάπτυξης μιας κουλτούρας συμβιβασμών στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Η συνεδρίαση ωστόσο χαρακτηρίστηκε από τεταμένο κλίμα, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση, όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί του.

Πηγή: documentonews.gr