Μεταφορά Αιτούντων Άσυλο από Ιπανικό Πολεμικό Ναυτικό στην Αλβανία

Μεταφορά Αιτούντων Άσυλο από Ιπανικό Πολεμικό Ναυτικό στην Αλβανία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη, ένα πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε από τη Λαμπεντούζα με προορισμό δύο κλειστά κέντρα στα βόρεια της Αλβανίας, μεταφέροντας αιτούντες άσυλο που διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο τις προηγούμενες ημέρες. Οι επιβαίνοντες στο πλοίο Libra είναι άνδρες που προέρχονται από ασφαλείς χώρες και δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αφού φτάσουν στο hotspot του Σεντζίν, κοντά στα σύνορα Αλβανίας και Μαυροβουνίου, οι επιβάτες θα υποβληθούν σε διαδικασίες ταυτοποίησης. Έπειτα, θα μεταφερθούν στο Γκιαντέρ, σε πρώην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αλβανία, όπου έχουν δημιουργηθεί τρεις νέες δομές από τις ιταλικές αρχές. Τα δύο πρώτα κλειστά κέντρα διαθέτουν συνολικά περίπου χίλιες κλίνες, όπου οι αιτούντες θα περιμένουν την απόφαση των αρμόδιων αρχών. Το τρίτο κέντρο είναι ένα σωφρονιστικό ίδρυμα με χωρητικότητα είκοσι ατόμων.

Παράλληλα, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Ιταλία έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λίστα των «ασφαλών χωρών» που έχει καταρτίσει η Ιταλία, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει κράτη όπου δεν διασφαλίζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: documentonews.gr