Τα μικροπλαστικά είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον μας: στο έδαφος, στο νερό και στον αέρα. Προέρχονται από τα πλαστικά απόβλητα που οι άνθρωποι απορρίπτουν, τα οποία καταλήγουν σε χωματερές, ποτάμια και θάλασσες. Σε αυτούς τους χώρους, τα πλαστικά διασπώνται με την πάροδο του χρόνου, απελευθερώνοντας μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως μικροπλαστικά, καθώς και ακόμη πιο μικροσκοπικά, τα νανοπλαστικά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού μήκους λιγότερου από πέντε χιλιοστά.
Η ανακάλυψη μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα είναι ολοένα και πιο συχνή, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη τον ακριβή τρόπο που εισχωρούν σε αυτό. Υπάρχουν τρεις πιθανοί τρόποι: μέσω της τροφής ή του ποτού, μέσω της αναπνοής ή μέσω του δέρματος. Ανακαλύφθηκε, πρόσφατα, μια νέα διαδρομή όπου τα μικροπλαστικά μπορούν να μεταφερθούν από τη μύτη στον εγκέφαλο. Ερευνητές από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία εντόπισαν μικροπλαστικά στους εγκεφάλους νεκρών κατοίκων του Σάο Πάολο κατά τη διάρκεια νεκροψίας.
Συγκεκριμένα, οκτώ από τους 15 εγκεφάλους που εξετάστηκαν είχαν μικροπλαστικά στον οσφρητικό βολβό, ο οποίος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη μυρωδιά. Τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν είχαν μέγεθος 5,5 μικρομέτρων και άνω και περιλάμβαναν θραύσματα και ίνες από υλικά όπως πολυπροπυλένιο και νάιλον. Ορισμένες από τις ίνες αυτές μπορεί να προέρχονται από ρούχα, γεγονός που συνάδει με την ιδέα ότι το πλύσιμο συνθετικών υλικών είναι μια σημαντική πηγή μικροπλαστικών στο περιβάλλον.
Η Θάις Μαουάντ, επικεφαλής της έρευνας, σχολίασε ότι αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αν και οι επιπτώσεις δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η διαδρομή εισόδου των σωματιδίων στον εγκέφαλο μπορεί να συνδέεται με τον οσφρητικό βολβό και τα νεύρα που περνούν μέσα από τη ρινική κοιλότητα.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι λεπτά σωματίδια από ατμοσφαιρική ρύπανση, γνωστά ως PM2.5, μπορούν επίσης να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η Μαουάντ αναφέρει ότι η πανταχού παρουσία των πλαστικών απαιτεί από όλες τις μελέτες να προσαρμοστούν. Αν και 15 εγκέφαλοι μελετήθηκαν, υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την απουσία μικροπλαστικών σε ορισμένα δείγματα, έναντι της γενικής παρουσία τους στο περιβάλλον.
Η έρευνα για την επίδραση των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Μια άλλη μελέτη από μια ιταλική ομάδα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» τον περασμένο Μάρτιο, ανέφερε ότι οι ασθενείς με μικροπλαστικά στις καρωτίδες τους είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό από εκείνους που δεν είχαν. Πηγή: documentonews.gr