Μικρότερα ποτήρια μπύρας και η επίδραση τους στη δημόσια υγεία

Μικρότερα ποτήρια μπύρας και η επίδραση τους στη δημόσια υγεία

Μια μελέτη από τη Βρετανία που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι η υιοθέτηση μικρότερων ποτηριών μπύρας μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι θαμώνες αγόραζαν σχεδόν 10% λιγότερη μπύρα όταν οι πίντες αντικαταστάθηκαν από μικρότερα ποτήρια. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι αν αυτή η στρατηγική εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η Εκστρατεία για την Πραγματική Μπύρα (Camra) αντέτεινε άμεσα την προτεινόμενη στρατηγική, με τον πρόεδρό της, Ash Corbett-Collins, να δηλώνει ότι το γεγονός ότι μόλις το 1% των χώρων που προσεγγίστηκαν συμφώνησε να συμμετάσχει στη μελέτη αποδεικνύει τη δημοτικότητα της πίντας. Επιπλέον, από τις 12 παμπ που συμμετείχαν, καμία δεν διατήρησε την αλλαγή σε μόνιμη βάση.

Η Ελένη Μάντζαρη, ανώτερη επιστημονική συνεργάτις της Μονάδας Έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εξέφρασε την έκπληξη της για το γεγονός ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε, αφού οι παμπ δεν επιθυμούσαν να συμμετάσχουν, ακόμα και πριν από την πανδημία της Covid-19. Ανέφερε ότι ενώ υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του μεγέθους των ποτηριών στο αλκοόλ, υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν τα μεγαλύτερα μεγέθη δοσολογίας φαγητού με την παχυσαρκία.

«Εάν τα μεγέθη των μερίδων είναι μικρότερα, τότε η κατανάλωση είναι χαμηλότερη», τόνισε. «Όσον αφορά την μπύρα, το ζητούμενο ήταν να συγκεντρώσουμε κάποια δεδομένα και η απόφαση για τη χρήση τους ανήκει στους αρμόδιους».

Πηγή: documentonews.gr