Μολδαβία εν μέσω διχασμού και πολιτικών προκλήσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μολδαβία εν μέσω διχασμού και πολιτικών προκλήσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Μολδαβία βιώνει στιγμές διχασμού, reminiscent (θυμίζοντας) παλιότερες αλλά και επικίνδυνες πολιτικές εξελίξεις που είχαν παρατηρηθεί σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουκρανία. Μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία που περιλάμβανε δημοψήφισμα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προεδρικές εκλογές, οι εξελίξεις υπήρξαν καταιγιστικές.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, δήλωσε ότι η χώρα της «νίκησε τίμια σε μία άνιση μάχη», καταγγέλλοντας ακόμα μια φορά την «άθλια ανάμειξη» κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στην οποία η ψήφος υπέρ της ένταξης στην ΕΕ επικράτησε οριακά με 50,28% μετά την ενσωμάτωση των ψήφων από τη διασπορά. Η Σάντου, επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου, εξασφάλισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές, Αλεξάντρ Στογιάνογκλο, στον επόμενο γύρο.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η επικράτηση της Σάντου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Ρωσία. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επαίνεσε τη Μολδαβία για το «θάρρος» της, αναφέροντας ότι το μέλλον της Ευρώπης και της Μολδαβίας θα γραφτεί από κοινού. Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχία για την «πρωτοφανή ανάμειξη» της Ρωσίας στις εκλογές, που είχαν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας.

Αντίθετα, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι υπήρξαν «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση, και ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ζήτησε αποδείξεις για τις κατηγορίες που διατύπωσε η Μάγια Σάντου. Διατυπώθηκε μάλιστα η άποψη ότι η αύξηση των ψήφων υπέρ της προεδρίας της Σάντου δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς την ύπαρξη ανωμαλιών.

Αν και η Μολδαβία δείχνει να έχει πάρει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τις συνεχείς προκλήσεις και τον πολυάριθμο παράγοντα ανατροπής στην περιοχή, με τις σχέσεις μεταξύ Μολδαβίας, Ρωσίας και Ευρώπης να παραμένουν τεταμένες.

Πηγή: documentonews.gr