Μολδαβία: Σημαντικές εκλογές και δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Μολδαβία: Σημαντικές εκλογές και δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Σήμερα, η Μολδαβία διεξάγει σημαντικές εκλογές για την ανάδειξη του προεδρικής της ηγεσίας και για τη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόεδρος Μάγια Σάντου είναι το φαβορί, με ποσοστά που πλησιάζουν το 36% στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, ως προβλέπεται, ίσως χρειαστεί να επιστρέψει για έναν δεύτερο γύρο εκλογών, προγραμματισμένο για τις 3 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι κρίσιμη, καθώς πρέπει να φτάσει το 33% για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα. Τα φιλορωσικά κόμματα έχουν καλέσει σε μποϊκοτάζ, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι αρχές έχουν διεξάγει 350 έρευνες και έχουν πραγματοποιήσει πολλές συλλήψεις ατόμων που φέρονται να προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη διαδικασία.

Μια αποκάλυψη για ένα ευρύ σύστημα εξαγοράς ψήφων είναι επίσης σοβαρό θέμα συζήτησης, καθώς 150.000 πολίτες φέρονται να πληρώθηκαν για να ψηφίσουν κατά της Σάντου και κατά της ΕΕ, με τον αριθμό αυτό να διπλασιάζεται αν συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των αναμενόμενων ψηφοφόρων.

Το δημοψήφισμα που διεξάγεται παράλληλα με τις εκλογές αφορά την ενσωμάτωση του στόχου ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σύνταγμα της Μολδαβίας, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το 55% του πληθυσμού είναι υπέρ αυτής της κίνησης. Παρ’ όλα αυτά, υπήρχαν καταγγελίες για ρωσική ανάμιξη, ενώ το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες. Στη μεριά της αντιπολίτευσης, οι υποψήφιοι που συνδέονται με τη Μόσχα, όπως ο Αλεξάντρ Στογιάνογλο και ο Ρενάτο Ουσάτιι, αγωνίζονται να κερδίσουν ψήφους με διακηρύξεις για “ουδετερότητα”.

Στη διάρκεια της εκστρατείας, η Σάντου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία το 2020, προχώρησε σε επισκέψεις στην ύπαιθρο, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να τους υπενθυμίσει ότι η θα πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά. Ο πρωθυπουργός Ντόριν Ρετσεάν προειδοποίησε τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή απέναντι σε “συμμορίες απατεώνων” που προσπαθούν να επηρεάσουν τη διαδικασία.

Η χώρα των 2,6 εκατομμυρίων πολιτών αναμένει τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν γύρω στις 22:00, ώρα Ελλάδας, και η επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας θα μπορούσε να προσδιορίσει την πορεία της Μολδαβίας προς την Ευρώπη ή να φέρει επιστροφή σε προσανατολισμούς που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Πηγή: documentonews.gr