Νέα εποχή για το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία μετά την εκλογική νίκη του Χέρμπερτ Κικλ

Νέα εποχή για το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία μετά την εκλογική νίκη του Χέρμπερτ Κικλ

Ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ), Χέρμπερτ Κικλ, δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι η εκλογική νίκη του κόμματός του σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, καθώς κέρδισαν το 29,2% των ψήφων στις εκλογές, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Αυτό το ποσοστό τους τοποθετεί σχεδόν τρεις μονάδες πάνω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) που συγκέντρωσε 26,5%. Ωστόσο, το FPÖ απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία είχε υψηλή συμμετοχή 74,9%, με τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου να κυριαρχούν στο εκλογικό τοπίο, καθώς και η οικονομική κατάσταση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Κικλ επαίνεσε τους ψηφοφόρους για την “αισιοδοξία, το θάρρος και την εμπιστοσύνη” τους, δηλώνοντας ότι τους παρέχουν ένα “κομμάτι της ιστορίας”.

Η νίκη του FPÖ είναι μέρος μιας σειράς αναλόγων επιτυχιών ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, όπως το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και το AfD στη Γερμανία. Ο Κικλ έχει επικεντρωθεί στην έννοια του “Φρουρίου Αυστρία”, υποστηρίζοντας την ανάγκη αποκατάστασης της ασφάλειας και της ευημερίας. Σημειώνεται επίσης ότι η ηγετική φιγούρα του κόμματος έχει αναφερθεί σε πολιτικές συμμαχίες, όμως η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι περίπλοκη.

Παρά τη νίκη του, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν αποκλείσει μια συνεργασία με το FPÖ, και ο ηγέτης του ÖVP, Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε ότι είναι “αδύνατο να δημιουργηθεί κυβέρνηση με κάποιον που αγαπά τις θεωρίες συνωμοσίας”.

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο κρατώντας πανό με αντιναζιστικά συνθήματα. Ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ρευστή, καθώς η απόφαση του Αυστριακού προεδρεύοντα, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει αβέβαιη.

Η νίκη του FPÖ, τονίζει τη συνεχιζόμενη τάση ανόδου ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη και ενδεχομένως ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ αυτών των κομμάτων σε άλλες χώρες, όπως επισημάνθηκε από ηγέτες άλλων ακροδεξιών κομμάτων.

Πηγή: documentonews.gr