Νέα Κλιμάκωση της Στρατιωτικής Επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο και Επιπτώσεις για την Περιοχή

Νέα Κλιμάκωση της Στρατιωτικής Επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο και Επιπτώσεις για την Περιοχή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς ο τρίτος πόλεμος του Ισραήλ στον Λίβανο έχει ξεκινήσει. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επεξεργάζεται στρατηγικές αφανισμού της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 2.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 127 παιδιών, σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οι επιθέσεις περιλαμβάνουν αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με ρουκέτες, με τη Χεζμπολάχ να απαντά με εκρήξεις και στρατηγικές αντεπίθεσης.

Το Ισραήλ επιδιώκει να αποκόψει τις διαδρομές διαφυγής των πολιτών, εφαρμόζοντας τακτικές αποκλεισμού, όπως είχε κάνει στο παρελθόν στη Γάζα. Μια χαρακτηριστική επίθεση σημειώθηκε στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας, με στόχο να εμποδιστούν οι πολίτες από το να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς. Επιπλέον, αναφέρθηκε η πρώτη σύγκρουση μεταξύ χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων και του λιβανικού στρατού, υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Η κατάσταση περιπλέκεται με τη δολοφονία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Χασάν Νασράλα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ. Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, αναφέρουν ότι ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία 21 ημερών πριν από την εκτέλεση του. Αυτό αναπόφευκτα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις και τις στρατηγικές του Ισραήλ.

Αυτή τη στιγμή, το Ιράν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αν και καλείται να δείξει αυτοσυγκράτηση ώστε να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος, οι αποφάσεις της πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται από την αποδυνάμωση του ηγετικού του παράγοντα στη Χεζμπολάχ και την απειλή από τις ΗΠΑ.

Οι στρατηγικές του Ισραήλ φαίνεται να επιδιώκουν τρεις στόχους: την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ, την υποκίνηση εσωτερικών συγκρούσεων στο Λίβανο και τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης γύρω από τα σύνορα. Παρά τις πιέσεις, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι η πλήρης εξάλειψη της οργάνωσης είναι δύσκολη, καθώς η Χεζμπολάχ έχει εδραιωθεί στην κοινωνία του Λιβάνου και έχει επαρκείς δυνάμεις.

Η γεωμορφολογία της περιοχής, με τον δύσβατο έδαφος και τα βουνά, πιθανώς θα διευκολύνει τις ενέδρες της Χεζμπολάχ, η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις της. Ο αριθμός των μαχητών της έχει αυξηθεί, γεγονός που καθιστά τις κινήσεις του Ισραήλ ακόμη πιο περίπλοκες και επισφαλείς.

Πηγή: documentonews.gr