Νότια Κορέα και Ουκρανία Εξετάζουν Δυνατότητα Παροχής Όπλων Μετά την Αναφορά Στρατιωτικών Δεσμών Βόρειας Κορέας με Ρωσία

Νότια Κορέα και Ουκρανία Εξετάζουν Δυνατότητα Παροχής Όπλων Μετά την Αναφορά Στρατιωτικών Δεσμών Βόρειας Κορέας με Ρωσία

Η αναφορά ότι η Βόρεια Κορέα αποστέλλει στρατιώτες στην Ρωσία προκάλεσε ανησυχία στη Νότια Κορέα. Η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) ανακοίνωσε ότι 1.500 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας έχουν στείλει στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας για εκπαίδευση, με σκοπό την πιθανή συμμετοχή τους σε μάχες στην Ουκρανία. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την NIS, ανέφεραν ότι η Πιονγκγιάνγκ σκοπεύει να στείλει μέχρι και 12.000 στρατιώτες.

Ανώτερος αξιωματούχος του γραφείου του προεδρίου της Νότιας Κορέας, Γιούν Σουκ Γιέολ, εξέφρασε ότι η Σεούλ εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει αμυντικά και επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί. «Θα εξετάσουμε την παροχή όπλων για αμυντικούς σκοπούς, και αν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και την επιθετική χρήση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αυτή η αλλαγή πολιτικής θα αποτελούσε σημαντική μεταστροφή για τη Νότια Κορέα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει παράσχει άμεσα όπλα στην Ουκρανία, επικαλούμενη τη δέσμευσή της να μη συμμετέχει σε συγκρούσεις. Η ανάγκη της Ουκρανίας για στρατιωτική υποστήριξη είναι επείγουσα, ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Συγχρόνως, νέα στοιχεία έχουν δημοσιευτεί, παρουσιάζοντας Βορειοκορεάτες στρατιώτες σε στάδιο εκπαίδευσης στη Ρωσία. Βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν στρατιώτες να παραλαμβάνουν στρατιωτικό εξοπλισμό σε περιοχή εκπαίδευσης κοντά στη Σεργκέγιεφκα.

Η Νότια Κορέα διαθέτει μεγάλα αποθέματα όπλων, και οποιαδήποτε απόφαση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση. Σημειώνεται ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να κάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία μια προέκταση της διαρκούς σύγκρουσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, μιας και δεν έχει υπάρξει οριστική ειρηνική συμφωνία μεταξύ τους.

Πηγή: documentonews.gr