Ο Αντίκτυπος του Armin Papperger στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και η Ρόλος του Andrius Kubilius

Ο Αντίκτυπος του Armin Papperger στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και η Ρόλος του Andrius Kubilius

Ο Armin Papperger, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων Rheinmetall, έχει ήδη αναλάβει δράση στον τομέα της άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Andrius Kubilius είναι ο υποψήφιος επίτροπος άμυνας. Ενώ ο Kubilius περιμένει τις ακροάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Papperger συζητά με άλλους ηγέτες της βιομηχανίας όπλων και πολιτικούς για την επίδραση των πολιτικών στις αμυντικές αποφάσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, ο Papperger έχει ισχυρές απόψεις σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ για την υποστήριξη του αμυντικού της τομέα, περιλαμβάνοντας τις χώρες με τις οποίες θα ήταν συμφέρον να συνεργαστεί. Οι αμυντικές εταιρικές σχέσεις με χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία βρίσκονται υπό εξέταση, γεγονός που μπορεί να είναι κρίσιμο για τις εταιρείες όπλων στην ΕΕ.

Η Rheinmetall έχει ήδη σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, με παραγγελίες ύψους 48,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 404 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Papperger ήταν καθοριστικός στη στήριξη των αυξημένων αμυντικών δαπανών και στην ενοποίηση του κατακερματισμένου αμυντικού τομέα της ΕΕ.

Αντίθετα, ο Kubilius, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP), διαχειρίζεται ένα ταμείο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αύξηση της χρηματοδότησης στον αμυντικό τομέα, κάτι που απαιτεί συνεργασία με τα κράτη μέλη για την έκδοση κοινού χρέους ή την αύξηση των αμυντικών δαπανών μέσα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Papperger είναι επίσης πολύ δραστήριος στο διεθνές επίπεδο, αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίες και υποστηρίζοντας την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών εντός της Ουκρανίας. Η Rheinmetall έχει αναλάβει μεγάλες συμβάσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και αναμένεται να είναι καθοριστική για την υποστήριξη των αμυντικών αναγκών στην Ευρώπη.

Συνολικά, η κατάσταση στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ δείχνει ότι ο Papperger κατέχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη επιρροή στο τοπίο, γεγονός που μπορεί να δυσκολεύει τον Kubilius να αποκτήσει τη στήριξη που χρειάζεται για να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του. Η Rheinmetall βρίσκεται σε θέση να επενδύει σε εξοπλισμούς και υποδομές, ενισχύοντας τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.

Πηγή: documentonews.gr