Ο Χασάν Νασράλα και η Στρατηγική Επιβίωσής του Στη Χεζμπολάχ

Ο Χασάν Νασράλα και η Στρατηγική Επιβίωσής του Στη Χεζμπολάχ

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, θεωρείται ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο. Ανέλαβε τη διοίκηση της οργάνωσης το 1992, διαδεχόμενος τον Αμπάς Μουσαουί, και έχει συμβάλει στην εξέλιξή της σε σημαντική πολιτική δύναμη. Υπό την καθοδήγησή του, η Χεζμπολάχ δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτική δράση αλλά δραστηριοποιείται και πολιτικά, εκπροσωπώντας συμφέροντα στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η Χεζμπολάχ διατηρεί ένα ισχυρό οπλοστάσιο. Σύμφωνα με τον Νασράλα, η οργάνωση διαθέτει 100.000 μαχητές και έχει στην κατοχή της πυραύλους ακριβείας. Αυτό το οπλοστάσιο, καθώς και η στρατηγική της «αντίστασης κατά του Ισραήλ», την καθιστούν μοναδική, καθώς είναι η μόνη οργάνωση που δεν παρέδωσε τα όπλα της μετά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου (1975-1990). Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του το 2000 μετά από 22 χρόνια κατοχής.

Ο Νασράλα σπανίως εμφανίζεται δημόσια, διαβιεί σε μυστική τοποθεσία και δέχεται επισκέψεις από ηγέτες άλλων οργανώσεων. Είναι γνωστός για τις τηλεοπτικές του ομιλίες, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ η οικογένειά του είναι φημισμένη για τη θεολογική της εκπαίδευση. Έχει δηλώσει πως στα νιάτα του ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και τον θαυμάζει τον Μαραντόνα.

Τα χρόνια μετά τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ, ο Νασράλα χρησιμοποίησε τις συγκρούσεις και την επιτυχία των μαχητών του για να εδραιώσει την εξουσία του. Αν και έχει βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις, όπως οι κατηγορίες για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι το 2005, κατάφερε να ενισχύσει την επιρροή του στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ο Νασράλα έχει ανοίξει το μέτωπο ενάντια στο Ισραήλ, για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους του, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη σύγκρουση. Αυτό δείχνει την στρατηγική του προσέγγιση στο ζήτημα και την ικανότητα να διατηρεί τη δύναμή του μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον.

Ο Νασράλα γεννήθηκε το 1960 σε ένα φτωχικό περιβάλλον και πήρε τα πρώτα του μαθήματα θεολογίας στο Ιράκ. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στο σιιτικό κίνημα Αμάλ και αργότερα στην Χεζμπολάχ. Μέχρι σήμερα, φέρει το μαύρο τουρμπάνι των Σαγιέντ και είναι πατέρας πέντε παιδιών.

Πηγή: documentonews.gr