Ο Χασίμ Σαφιεντίν αναλαμβάνει την ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Ο Χασίμ Σαφιεντίν αναλαμβάνει την ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

Ο Χασίμ Σαφιεντίν, ξάδερφος του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι τώρα ο νέος αρχηγός της οργάνωσης μετά το θάνατό του. Ο Σαφιεντίν, κληρικός με μαύρο τουρμπάνι που υποδηλώνει καταγωγή από τον προφήτη Μωάμεθ, υπηρετεί ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου και επιβλέπει τις στρατηγικές πολιτικές της Χεζμπολάχ καθώς και τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις μέσω του Συμβουλίου Τζιχάντ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον Σαφιεντίν τρομοκράτη το 2017. Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο ίδιος απειλεί με κλιμάκωση κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της Χεζμπολάχ θα παραμείνουν δυναμικές. Οι δημόσιες δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν τη μαχητική στάση της Χεζμπολάχ και τη στήριξή της στην παλαιστινιακή υπόθεση. Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Dahiyeh, εξέφρασε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους μαχητές, τονίζοντας τη δέσμευση της Χεζμπολάχ για τον αγώνα τους.

Ο Χασίμ Σαφιεντίν έχει στιγματίσει την αμερικανική πολιτική, ιδιαίτερα την κυβέρνησή του Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας ότι προσπάθειες αποδυνάμωσης της Χεζμπολάχ θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του διεθνούς διαβόητου διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, γεγονός που ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς του με την ηγεσία της οργάνωσης.

Πηγή: documentonews.gr