Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης της Ευρώπης παρουσίασε τις πρώτες του εκπληκτικές εικόνες από τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από 14 εκατομμύρια γαλαξίες. Οι εντυπωσιακές αυτές εικόνες ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Αστροναυτικό Συνέδριο που διεξήχθη στο Μιλάνο στις 15 Οκτωβρίου και αποτελούν το πρώτο κομμάτι αυτού του «κοσμικού άτλαντα».
Η αποστολή Ευκλείδης σχεδιάζει να ερευνήσει το σύμπαν για έξι χρόνια, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα της επιταχυνόμενης διαστολής του. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα ψηφιδωτό 208 gigapixel που συλλέχθηκε από 260 παρατηρήσεις σε ορατό και υπέρυθρο φως, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Αυτές οι παρατηρήσεις κάλυψαν το 1% της συνολικής περιοχής έρευνας που θα διενεργήσει ο Ευκλείδης.
Μέσω αυτής της αποστολής, οι επιστήμονες ευελπιστούν να μελετήσουν τη «σκοτεινή ενέργεια», η οποία θεωρείται ότι επηρεάζει την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. Στο ψηφιδωτό φαίνονται λεπτομέρειες δισεκατομμυρίων γαλαξιών, οι οποίοι θα συμβάλλουν στη κατανόηση της κρυφής επιρροής της σκοτεινής ύλης και ενέργειας. Η κάλυψη 132 τετραγωνικών μοιρών του νότιου ουρανού επιτρέπει στους αστρονόμους να εστιάσουν στη κίνηση και τα σχήματα των γαλαξιών σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Οι εικόνες είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης χρήσης των ευαίσθητων καμερών του τηλεσκοπίου και αποδεικνύουν τη φυσική κλίμακα του σύμπαντος, αποτυπώνοντας τη δομή αστεριών κοντά σε γαλαξίες, καθώς και μεγάλες κοσμικές δομές. «Έχουμε ήδη δει εξαιρετικές εικόνες από το Euclid, που μας δίνουν μια γεύση της περιοχής του ουρανού που θα καλύψει», δήλωσε ο Jason Rhodes από τη NASA.
Στο μέλλον, η αποστολή σκοπεύει να δημοσιεύσει περαιτέρω δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για περιοχές του Βαθέος Πεδίου του Ευκλείδη, που θα είναι διαθέσιμες το 2025. Επίσης, η αποστολή της NASA Nancy Grace Roman, προγραμματισμένη για το 2027, θα συμβάλλει στη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας με τη δική της σειρά παρατηρήσεων. Η αποστολή Roman, ενώ θα εστιάζει σε μικρότερες περιοχές του ουρανού, θα προσφέρει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης, συμπληρώνοντας τις γνώσεις που θα προκύψουν από το έργο του Ευκλείδη.
Πηγή: documentonews.gr