Ο Κίνδυνος Καρδιοαγγειακών Παθήσεων Μετά τη Λοίμωξη Covid-19

Ο Κίνδυνος Καρδιοαγγειακών Παθήσεων Μετά τη Λοίμωξη Covid-19

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη σύνδεση της λοίμωξης από Covid-19 με την αύξηση του κινδύνου καρδιακών επεισοδίων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου, ακόμη και μετά από τρία χρόνια. Τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση UK Biobank, εξετάζοντας 10.005 άτομα που υπήρξαν ασθενείς με Covid-19 από ήπιες έως σοβαρές μορφές και 217.730 άτομα χωρίς μόλυνση, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Δεκεμβρίου 2020, πριν την κυκλοφορία των εμβολίων. Η παρακολούθηση των συμμετεχόντων έγινε για σχεδόν τρία χρόνια.

Αναλύοντας τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου παρέμεινε αυξημένος τόσο για άτομα με προϋπήρξη καρδιοπαθειών όσο και για υγιείς. Ιδιαίτερα, οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν παρουσίασαν ρυθμό κινδύνου υπερδιπλάσιου σε περίπτωση μόλυνσης, φτάνοντας σχεδόν τετραπλάσιο για όσους χρειάστηκε να υποβληθούν σε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ενήλικες που έχουν ομάδες αίματος διαφορετικές από Ο (δηλαδή Α, Β ή ΑΒ) διατρέχουν περίπου 65% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοαγγειακών επεισοδίων.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους έχει περιορισμούς, καθώς τα δεδομένα προήρθαν από ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα το 2021.

Πηγή: documentonews.gr