Ο Λίβανος στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω των ισραηλινών επιθέσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο Λίβανος στα πρόθυρα της καταστροφής λόγω των ισραηλινών επιθέσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης

Στην περιοχή Dahiyeh, οι κάτοικοι της Βηρυτού προσπαθούν να βρουν ασφαλέστερο καταφύγιο από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες στοχεύουν κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ, αν και δεν έχουν παρουσιαστεί επαρκή στοιχεία για την επιτυχία αυτών των επιχειρήσεων. Η κατάσταση είναι δραματική, με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της πρωτεύουσας, αναζητώντας καταφύγιο στη δημόσια παραλία Ramlet al-Baida ή στην Πλατεία Μαρτύρων.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έγιναν πιο έντονοι το τελευταίο διήμερο, με τον αριθμό των θυμάτων να συνεχώς να αυξάνεται. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έχει αναφέρει τουλάχιστον έξι νεκρούς και 91 τραυματίες από τις τελευταίες επιθέσεις. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ασφυκτιούν κάτω από την πίεση, καθώς 37 νοσοκομεία έχουν κλείσει λόγω των επιθέσεων και της ανησυχίας για θανάτους ιατρικού προσωπικού.

Το Σάββατο το πρωί, οι ισραηλινοί πέταξαν αεροπλάνα πάνω από τα νότια προάστια, προκαλώντας ανησυχία και τρόμο στους κατοίκους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, προχώρησαν σε εκκένωση, αφήνοντας πίσω τους τα σπίτια τους. Στην Πλατεία Μαρτύρων, οι πρόσφυγες από τη Συρία, όπως ο Ραντουάν Μεσαλάμ, δήλωναν ότι δεν έχουν πού να πάνε. Οι εκρήξεις ήταν συνεχείς, με τους κατοίκους της περιοχής να αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν κτίρια και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Στον τομέα της ασφάλειας, ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν επίσης σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ. Το τελευταίο κύμα αεροπορικών επιδρομών ήταν ένα από τα σφοδρότερα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Βηρυτό, με τις ισραηλινές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι πραγματοποιούν «πλήγματα ακριβείας» σε στρατηγικούς στόχους.

Η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει τεταμένη, με την κρίση να κλιμακώνεται και τους πολίτες να ζητούν ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης. Πηγή: documentonews.gr