Ο Μαρκ Ρούτε Αντλεί Δύναμη από την Εμπειρία του ως Νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε Αντλεί Δύναμη από την Εμπειρία του ως Νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε, πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, αναλαμβάνει από σήμερα τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Με την εκλογή του, συνεχίζεται η παράδοση που θέλει τις ΗΠΑ να ορίζουν στρατιωτικό διοικητή στην Ατλαντική Συμμαχία, ενώ ένας Ευρωπαίος αναλαμβάνει το πολιτικό αξίωμα. Ο Ρούτε είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτού του ρόλου, καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας για 13 χρόνια, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στη χώρα.

Αν και έχει παραλάβει μια θέση με μεγάλες προκλήσεις, ο Ρούτε δεν είναι άγνωστος στις δύσκολες πολιτικές συνθήκες, κάτι που του χάρισε και το παρατσούκλι “Mr Teflon”. Διακρίνεται για την ικανότητά του να επιβιώνει σε ένα πολιτικά κατακερματισμένο τοπίο, όπου τα κόμματα εισπράττουν συχνά ηχηρές αντιπαραθέσεις και σκάνδαλα. Όπως δείχνουν τα χρόνια της θητείας του, έχει συνεργαστεί με διάφορες πολιτικές δυνάμεις και έχει εκφράσει και τις δικές του ξεκάθαρες απόψεις για ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ρούτε έγινε γνωστός και για τις αντιρρήσεις του, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης, όταν ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την στάση του απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση το 2015. Ωστόσο, έχει δείξει ότι μπορεί να είναι και “Mr Nice Guy” στις διμερείς σχέσεις, όπως αποδείχθηκε στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

Ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε έχει να αναλάβει σημαντικές ευθύνες, κυρίως σε δύο βασικά μέτωπα: Την εφαρμογή του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και την συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Η Ολλανδία έχει επίσης αποδεχθεί τον ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, αποστέλλοντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο, και με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη εν μέσω της ρωσικής επιθετικότητας.

Στο παρελθόν, ο Ρούτε δεν δίστασε να διαφωνήσει με τους συμμάχους του, όπως κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Λιβύη, όπου επανέφερε τη σημασία της πολιτικής λύσης για την επίλυση κρίσεων. Αυτά τα περιστατικά αλλάζουν την αντίληψη των ανθρώπων γύρω από αυτόν, ο οποίος βρίσκεται τώρα μπροστά σε νέες προκλήσεις ως σύμβολο και ηγέτης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Πηγή: documentonews.gr