Ο Νετανιάχου στα μάτια του Μπάιντεν: Απόγοητεύσεις και Κριτική στην Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ

Ο Νετανιάχου στα μάτια του Μπάιντεν: Απόγοητεύσεις και Κριτική στην Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει μεγάλη απογοήτευση για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο του βετεράνου δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ. Ο Μπάιντεν, σε ιδιωτική συζήτηση νωρίτερα φέτος, αναφέρθηκε στον Νετανιάχου με απαξιωτικούς όρους, περιγράφοντάς τον ως «κακό άνθρωπο». Αυτή η δήλωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, και αναδεικνύει την ένταση της σχέσης τους.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν ρώτησε τον Νετανιάχου ποια είναι η στρατηγική του, με τον Νετανιάχου να απαντά ότι πρέπει να εισέλθουν στη Ράφα. Ο Μπάιντεν, όμως, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του και του λέει: «Μπίμπι, δεν έχεις καμία στρατηγική».

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις κινήσεις του Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι του συνιστά να «μην κάνει τίποτα». Μετά από στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Νετανιάχου «γαμημένο ψεύτη».

Ο εκνευρισμός του Μπάιντεν κορυφώθηκε όταν, τον Ιούλιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Ο Μπάιντεν εξέφρασε την απορία του, φωνάζοντας «Μπίμπι, τι στο διάολο;».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η διεθνής αντίληψη σχετικά με το Ισραήλ γίνεται όλο και περισσότερο αρνητική, προειδοποιώντας τον Νετανιάχου για την εικόνα της χώρας του. Ο Νετανιάχου υπερασπίστηκε τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος τους ήταν σημαντικοί τρομοκράτες.

Πηγή: documentonews.gr