Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ζελένσκι για τη νίκη και η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ζελένσκι για τη νίκη και η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Το σχέδιο νίκης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζητείται κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του NATO στις Βρυξέλλες, καθώς η Ουκρανία ζητά μόνιμη και αυξημένη στήριξη από τους Δυτικούς. Κατά την ομιλία του στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του, οι οποίοι αναζητούν να ενισχύσουν την άμυνα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εν μέσω της καταστροφικής σφοδρότητας του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κρίνοντας ότι αυτό είναι θεμελιώδες για να τερματιστεί η ρωσική επιθετικότητα. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως ήδη τώρα ο Πούτιν θα πρέπει να κατανοήσει ότι οι στρατηγικοί του υπολογισμοί είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία.

Ένας επιπλέον τομέας εστίασης για τον Ζελένσκι είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος, προκρίνοντας τη συνέχιση των επιθέσεων απέναντι σε ρωσικούς στόχους. Apart from that, he urged his Western partners to lift restrictions on long-range weapon usage across occupied Ukrainian and Russian territories and to supply real-time satellite data.

Ο Ζελένσκι εστίασε επίσης στην οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας τους πλούσιους φυσικούς πόρους της χώρας που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για ευκαιρίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτείνοντας τη δημιουργία μιας ειδικής συμφωνίας για την προστασία των κρίσιμων πόρων.

Το σχέδιο του περιλαμβάνει και σκέψεις για τη μεταπολεμική εποχή, με τον Ζελένσκι να προτείνει ότι ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ουκρανικές μονάδες με στρατηγική εμπειρία κατά της Ρωσίας.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον Ζελένσκι, το Κρεμλίνο αντέτεινε κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι προσπαθεί να προκαλέσει άμεση σύγκρουση ανάμεσα στα κράτη μέλη του NATO και τη Μόσχα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε τη σημασία της υποστήριξης προς την Ουκρανία και την ανάγκη να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία από θέση ισχύος.

Η υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι το NATO πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την άσκηση πίεσης στη Ρωσία. Στην ίδια γραμμή, οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας και της Λετονίας επανέλαβαν την ανάγκη ένταξης της Ουκρανίας στο NATO, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι η πιο αξιόπιστη εγγύηση ασφαλείας για τη χώρα.

Πηγή: documentonews.gr