Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και οι επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική σκηνή

Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και οι επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική σκηνή

Η είδηση του θανάτου του Φετουλάχ Γκιουλέν, σε ηλικία 83 ετών, δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Herkul Nağme. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το πνεύμα του Χοτζαεφέντι πέθανε στις 21:20 το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου 2024, σε νοσοκομείο της Πενσυλβάνια όπου νοσηλευόταν».

Ο Γκιουλέν, που γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Korucuk του Ερζερούμ, υπηρέτησε ως ιμάμης και καθηγητής Κορανίου. Στο πολιτικό του ταξίδι, αρχικά συνεργάστηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν τα επόμενα χρόνια. Η Τουρκία τον είχε θεωρήσει τον κύριο υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η δημοσιότητα γύρω από τον Γκιουλέν αυξήθηκε τη δεκαετία του ’90, ενώ η συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και η ίδρυση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονταν με το κίνημά του συνέβαλαν στη φήμη του. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το μήνυμά του κατά της βίας εκφράστηκε κατηγορηματικά, υποδεικνύοντας ότι «κάθε μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης».

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν ή φυλάκισαν πάνω από 90.000 πολίτες και περιέκοψαν τη δραστηριότητα των μέσων ενημέρωσης και επιχειρήσεων που σχετίζονταν με τον Γκιουλέν. Παρά τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τον θεωρούσαν τρομοκράτη και συχνά ζητούσαν αποδείξεις από την Τουρκία για τις αξιώσεις που διατυπώνονταν εναντίον του.

Η αμφιλεγόμενη πορεία του Γκιουλέν και οι πολιτικές του θέσεις τον οδήγησαν σε πολλές προκλήσεις και αντιπαραθέσεις, ενώ η έκδοσή του από τις ΗΠΑ ήταν ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Παρά την αυτοεξορία του, η επιρροή του στην τουρκική κοινωνία και πολιτική παρέμεινε ισχυρή μέχρι το τέλος της ζωής του.

Πηγή: documentonews.gr