Ο Θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και η Λήξη ενός Πολύχρονου Ανθρωποκυνηγητού στη Γάζα

Ο Θάνατος του Γιαχία Σινουάρ και η Λήξη ενός Πολύχρονου Ανθρωποκυνηγητού στη Γάζα

Ήταν περίπου 5:30 το πρωί της Πέμπτης στην Ουάσιγκτον, όταν ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έλαβαν για πρώτη φορά πληροφορίες – καθώς και φωτογραφίες – από τους Ισραηλινούς ομολόγους τους, ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μπορεί να έχει σκοτωθεί. Το CNN παρακολουθεί τη δραστηριότητα αυτού του πλέον καταζητούμενου ατόμου που φέρεται να έχει σχεδιάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ. Εδώ και έναν χρόνο, οι αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν διαρκή αγώνα για να τον εντοπίσουν, ωστόσο ο Σινουάρ κινούνταν με προσεκτικότητα σε ένα δίκτυο τούνελ στη Γάζα, αποφεύγοντας την ανίχνευση.

Η τελευταίες ώρες του Σινουάρ ήταν δραματικές. Μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών εντόπισε τους τάγματα του, και οι πυροβολισμοί ξέσπασαν κατά την απόπειρά τους να πλησιάσουν. Οι Ισραηλινοί αντέτειναν με πυρά από άρματα μάχης και με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ωστόσο μόνο την επόμενη ημέρα ανακάλυψαν ότι ένα από τα πτώματα ανήκε στον Σινουάρ.

Από την αρχή του πολέμου, η CIA είχε δημιουργήσει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό του, εξέλιξη που είχε προγραμματιστεί μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο θάνατός του ήρθε ως πλήρης έκπληξη, αν και οι ισραηλινές και αμερικανικές υπηρεσίες είχαν μια γενική εικόνα της περιοχής όπου ενδέχεται να κρυβόταν.

Ο Σινουάρ δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από το πρώτο διάστημα του Οκτωβρίου και επικοινωνούσε σπάνια με έξω κόσμο, προτιμώντας να στέλνει γραπτά μηνύματα στους στρατηγοί και τους αξιωματούχους της Χαμάς. Δημιουργούσε επαφές μέσω αγγελιοφόρων, γεγονός που δυσκόλευε τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με αναφορές, κρατούσε άλλους σε αναμονή για μέρες ή και εβδομάδες για ανατροφές, γεγονός που αποδείκνυε τον προσεκτικό του χαρακτήρα.

Η CIA παρατήρησε ότι ο Σινουάρ πιθανόν ενδέχεται να εφαρμόσει καταστάσεις κατάπαυσης του πυρός λόγω της πίεσης που δέχονταν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του. Καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας προχώρησαν στην αναζήτησή του, χρησιμοποίησαν σκύλους και ρομπότ, αν και ο Σινουάρ παρέμενε απρόσιτος για μήνες.

Η σύγκρουση κατέληξε με τη δραματική του αποτυχία να αποφύγει τον θάνατο. Στη μάχη που ακολούθησε, ο Σινουάρ, οπλισμένος, καθώς και άλλοι δύο άνδρες, αντεπίθεσαν στους Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά τελικά δέχθηκε θανατηφόρο πλήγμα. Το βίντεο που απαθανάτισε τις τελευταίες του στιγμές δείχνει μια μασκοφόρα φιγούρα, που ήταν ο ίδιος, καθισμένη σε σκόνη και ερείπια, την ώρα που προετοίμαζε να εκσφενδονίσει κάτι προς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Πηγή: documentonews.gr